Besluit minister

Boeren mogen twee weken langer mest uitrijden: 'Ademruimte'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPBoeren mogen twee weken langer mest uitrijden: 'Ademruimte'
RTL

Boeren mogen hun mest twee weken langer uitrijden op hun weilanden. Minister Femke Wiersma van Landbouw heeft de deadline verschoven naar 15 september, na verzoeken van verschillende boerenorganisaties.

Door de zware regenval in de herfst en het voorjaar ondervonden boeren dit jaar problemen met het uitrijden van hun mest. De weilanden waren door de extreem natte omstandigheden erg kwetsbaar, wat heeft geleid tot vertraging voor het uitrijden en zo een groter mestoverschot.

De minister geeft daarom nu gehoor aan de oproep van boerenorganisaties als LTO door de uitrijddeadline, vastgesteld op basis van Europese regels, met twee weken te verlengen. Bij extreme weersomstandigheden mag deze uitrijperiode worden verlengd.

'Gering verhogend effect'

In eerste instantie moesten boeren per 1 september overstappen op het gebruik van kunstmest. De dierlijke mest belandt vervolgens bij mestverwerkers, wat voor boeren een grote kostenpost is. De minister hoopt 'de druk op de mestmarkt' met haar besluit te verlichten.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Wiersma verder dat ze advies heeft ingewonnen bij een expertcommissie, samengesteld uit wetenschappers op het vlak van waterkwaliteit, plantengroei, het KNMI en vertegenwoordigers van sectorpartijen. "De commissie komt tot de conclusie dat een verschuiving van de uiterste uitrijddatum (…) mogelijk een gering verhogend effect zou kunnen hebben", aldus de minister.

Waarom melkveehouders (verder) in de knel komen door de mestcrisis
Lees ook

Waarom melkveehouders (verder) in de knel komen door de mestcrisis

Het uitstel geeft boeren 'een stukje ademruimte', zegt een woordvoerder van de Land- en tuinbouworganisatie (LTO), een van de organisaties die om uitstel had gevraagd. "Het is erkenning van de minister voor de penibele situatie."

Of boeren daarmee wel genoeg tijd hebben om mest uit te rijden, moet volgens haar nog blijken. "In sommige gebieden is de situatie zo extreem geweest dat het uitstel nog steeds niet voldoende ruimte geeft", zegt ze.