Prinses Laurentien stopt per direct als voorzitter stichting toeslagenouders: 'Ik wil rust, ik wil gelukkig zijn'
Prinses Laurentien stopt per direct als voorzitter van het bestuur van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel. Ze nam afgelopen weekend het besluit nadat er de afgelopen tijd verhalen waren verschenen over grensoverschrijdend gedrag tijdens de hersteloperatie in de kinderopvangtoeslagaffaire. "Het allerlaatste dat ik wil is dat het om mij gaat", zegt een zeer geëmotioneerde prinses Laurentien in een exclusief gesprek met RTL Nieuws.
Prinses Laurentien zegt vandaag in het gesprek met RTL Nieuws geraakt te zijn door de aantijgingen. En ze laat dat tijdens het gesprek ook duidelijk zien. De prinses breekt verschillende keren, er vloeien tranen.
Helpt toeslagenouders
Laurentien doet vandaag precies een jaar na de oprichting van de Stichting (Gelijk)waardig Herstel haar verhaal. Die stichting helpt ouders die getroffen zijn door de toeslagenaffaire. Ze bemiddelt tussen het ministerie van Financiën en de getroffen ouders over financieel en emotioneel herstel van het aangedane leed.
Er is veel te doen geweest over de aanpak die de stichting daarvoor hanteert. Ouders waren daar enthousiast over, maar een eerste proef met zo'n driehonderd dossiers wist het ministerie van Financiën niet meteen te overtuigen. De methode zou volgens het departement duur zijn en er werd getwijfeld of de methode op grote schaal toepasbaar was.
Uiteindelijk ging het ministerie in juli alsnog akkoord met voortzetting van deze methode en het helpen van gedupeerde toeslagenouders.
Niet lang na dat kabinetsbesluit publiceerde het AD een artikel waarin stond dat prinses Laurentien door ambtenaren van het ministerie werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Er zou volgens deze ambtenaren in het contact sprake zijn geweest van intimidatie.
Geraakt
Er zouden op anonieme basis meerdere meldingen gedaan zijn bij het ministerie van Financiën. De Stichting (Gelijk)waardig Herstel sprak de aantijgingen tegen en had het over 'lasterlijke beschuldigingen'. Het ministerie van Financiën liet toen in een reactie weten dat in de samenwerking tussen het ministerie en de stichting van prinses Laurentien 'de emoties wel eens opgelopen' zijn. Er zouden door enkele medewerkers een mondelinge melding gedaan. Een woordvoerder wil niet zeggen hoeveel en of er sprake was van grensoverschrijdend gedrag.
Prinses Laurentien benadrukt dat ze nooit ergens alleen aangeschoven is. Er waren altijd verschillende mensen in de vergaderzaal aanwezig, wat er dus ook gebeurd is, er moeten voldoende getuigen van zijn, vertelt ze.
Ze zegt dat de gesprekken tussen de gedupeerden en ambtenaren op het ministerie emotioneel waren, maar benadrukt dat ze – ondanks de emoties - nooit een grens over is gegaan. "Nee, nee. En dat bleef bij iedereen binnen de perken."
Geen onderzoek
Ze heeft sinds de bijeenkomsten en ook na de publicatie in het AD nooit persoonlijk iets gehoord over klachten. "Je weet niet waar het vandaan komt", zegt ze tegen RTL Nieuws. Ook is ze niet op de hoogte van een officieel onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag tegen haar op het ministerie van Financiën. "Geen idee." Ze zegt niet te zijn gehoord en er zou haar ook niet verteld zijn dat er zo'n onderzoek gaande is. "Ik weet niet waar ik me tegen moet verdedigen."
Laurentien is geraakt door de gebeurtenissen. "Dit is wie ik ben. Mijn identiteit is mijn professionaliteit. En als je dan op de persoon wordt aangepakt. Dan wordt er dus een ander persoon van mij gemaakt. Dat grijpt mij aan."
Eerder maakte ze ook een videoboodschap waarin ze uitleg gaf over het werk van de Stichting:
Ze stopt nu als voorzitter omdat de ophef het doel van de stichting in de weg staat. "Dat belemmert die gezamenlijke missie." En juist dat maakt het voor haar heel vervelend, want ze was zich altijd zeer bewust van haar rol. "Ik ben nog nooit, in 20 jaar, 'gedoe' geweest. Misschien is het ongepast, maar ik ben al 20 jaar een saaie doos."
Koning Willem-Alexander
Ze is geen moment gevraagd om te stoppen, zegt ze. Niet door haar zwager, koning Willem-Alexander, en ook niet door premier Dick Schoof. Ook niet door haar man, prins Constantijn.
Haar positie als prinses is volgens haar nooit een probleem geweest. Het heeft het koningshuis ook niet extra kwetsbaar gemaakt, vertelt ze. "Iedereen vindt er nu iets van. Maar er zijn ook mensen die zeggen: wat mooi dat iemand van het Koninklijk Huis dit doet. De polarisatie van meningen komt nu zo tot uiting. Daar wil ik uit."
Gelukkig zijn
Er is nog een andere reden: "Ik wil ook rust, ik wil ook m'n werk doen. Ik wil ook gewoon een gelukkig mens zijn."
Dat ze nu vertrekt, raakt haar dus. Want het vertrouwen van de toeslagenouders in de afwikkeling van het hen aangedane leed, loopt weer 'een enorme deuk' op. Laurentien vertrekt als voorzitter, maar blijft wel actief bij de stichting. In een rol op de achtergrond blijft ze zich inzetten bij het oplossen van het probleem.
'Risico om prinses Laurentien op dit dossier in te zetten'
"Prinses Laurentien heeft zich hoe dan ook in een wespennest begeven", zegt Koninklijk Huisverslaggever Sander Paulus. "Bij het bijstaan van de slachtoffers van de Toeslagenaffaire beweegt de prinses zich in een gloeiend heet en lastig politiek dossier. Er zijn ministeries, hoge ambtenaren, gedupeerde ouders en kinderen bij betrokken. Het koninklijk Huis houdt zich verre van delicate vraagstukken, en als ze wat zeggen of doen is dat omfloerst en op de achtergrond. Laurentien zegt dat ze niet wil wegkijken. En dat veel mensen blij zijn met haar werk. Maar als lid van het Koninklijk Huis is het constant spitsroeden lopen vanwege de ministeriele verantwoordelijkheid. Iets waar ze zich twee decennia van bewust is. Het was een risico om in haar positie dit dossier aan te pakken. Het ging lang goed. Maar de anonieme meldingen zijn haar toch te veel geworden", zegt Paulus.
"Het opent de discussie wat we willen met de leden van het Koninklijk Huis. Wat mogen ze wel en niet? Prins Constantijn en Laurentien moeten hun eigen geld verdienen. Willen we als samenleving dat ze wegblijven bij de overheid? Is een baan in het bedrijfsleven niet net zo kwetsbaar? Aan de premier om hier antwoorden op te geven."