Onverminderde steun

Nederland doneert 28 Viking-rupsvoertuigen aan Oekraïne: 'Knalhard nodig'

Door Roel Schreinemachers··Aangepast:
© RTL NieuwsNederland doneert 28 Viking-rupsvoertuigen aan Oekraïne: 'Knalhard nodig'
RTL

In alle stilte zijn afgelopen dagen 28 Viking-rupsvoertuigen op transport gezet naar Oekraïne. Afzender: Nederland. Dit jaar heeft Nederland al voor ruim drie miljard euro aan munitie en materieel gedoneerd aan Kyiv. Daar blijft het niet bij. "We blijven Oekraïne onverminderd steunen", zegt minister Brekelmans van Defensie.

Op een militair complex in het midden van het land worden de Vikings klaargemaakt voor vertrek. Een hele rij vrachtwagens staat klaar om de rupsvoertuigen richting Oekraïne te brengen. Vanwege de veiligheid worden de Vikings volledig ingepakt in blauw dekzeil, zodat niet te zien is wat er precies wordt vervoerd.

Kolonel Wouda speurt voor Defensie stad en land af naar materieel voor Oekraïne. Van tanks tot slaapzakken, en van bulldozers tot legerboots, aan alles is behoefte. Ook de Vikings zijn volgens Wouda 'knalhard nodig'.

Een van de 28 Viking-rupsvoertuigen kort voor transport.© RTL Nieuws
Een van de 28 Viking-rupsvoertuigen kort voor transport.

Zwaar terrein

Vikings zijn gepantserde rupsvoertuigen die in de meest uiteenlopende omstandigheden inzetbaar zijn: van extreme kou tot extreme hitte. "Ze worden gebruikt met name om troepen of materieel te verplaatsen op zwaar terrein", zegt Wouda. "Maar ook voor het afvoeren van gewonden."

Vorig jaar kreeg Oekraïne al een reeks van deze Vikings van Nederland. "Ze zijn er superblij mee." Bovendien snijdt het mes aan twee kanten. De Oekraïeners delen hun ervaringen op het strijdtoneel. Volgens Wouda is dat 'een hele mooie informatiebron' van hoe dit systeem zich in een echte oorlog kan houden.

De Vikings worden ingepakt om niet herkenbaar te zijn.© RTL Nieuws
De Vikings worden ingepakt om niet herkenbaar te zijn.

Mobiele radars

Kort geleden bestelde Defensie al 51 radars voor Oekraïne bij een bedrijf in Den Haag, Robin Radar Systems, dat zich specialiseert in apparatuur die drones kan detecteren. Gezien de grootschalige droneaanvallen die Rusland de afgelopen tijd uitvoert kan Oekraïne deze radars ook goed gebruiken.

Het is de tweede keer dat Robin Radar Systems een dergelijke opdracht krijgt. Er is wel één groot verschil met de eerste levering. Op verzoek van Oekraïne zijn de radars verder ontwikkeld zodat ze ook mobiel - bijvoorbeeld gemonteerd op een jeep, inzetbaar zijn. Zo kunnen ze ook militaire konvooien beschermen tegen aanvallen uit de lucht.

Miljarden

Voor de periode van 2024 tot en met 2026 is een kleine negen miljard euro gereserveerd voor militaire steun aan Oekraïne. Daarvan is dit jaar tot nu toe zo’n drie miljard euro uitgegeven. Ook gaat het nieuwe kabinet op een aantal uitgaven flink bezuinigen, aan de middelen voor Oekraïne wordt niet getornd.

Volgens defensieminister Brekelmans zijn tijdens de kabinetsformatie harde afspraken gemaakt voor de langere termijn en staan die niet ter discussie. "De steun die is afgesproken voor Oekraïne staat. We zijn er heel helder in dat we Oekraïne onverminderd blijven steunen."

De Russische aanvallen van de laatste dagen bewijzen volgens Brekelmans nog een keer dat er eerder meer dan minder steun nodig is. "Dus we zullen we met alle creativiteit moeten blijven kijken: kunnen we sneller leveren en kunnen we meer leveren."

Lees meer over
Ruben BrekelmansVolodymyr ZelenskyMinisterie van DefensieOorlog in Oekraïne