Defensienota

Extra F35’s en extra helikopters: komende jaren 2,4 miljard euro naar Defensie

Door Arne Hankel, Stephan Koole en Roel Schreinemachers··Aangepast:
© ANPExtra F35’s en extra helikopters: komende jaren 2,4 miljard euro naar Defensie
RTL

De krijgsmacht gaat extra F-35 straaljagers, anti-onderzeebootfregatten (ASW) en maritieme gevechtshelikopters (NH-90’s) aanschaffen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Ook wordt er heel veel munitie aangeschaft en wordt de marechaussee versterkt.

Dat staat in de Defensienota waarin de plannen voor Defensie staan voor de komende jaren en die morgen wordt gepresenteerd. Gisteren werd al bekend dat het leger weer tanks krijgt en Boxer-pantservoertuigen worden uitgerust met zwaardere kanonnen.

Minister van Defensie Ruben Brekelmans en staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman zullen de plannen van in totaal 2,4 miljard euro morgen toelichten. Van dit bedrag gaat 1,5 miljard euro naar 'gevechtskracht', onder meer om munitietekorten aan te vullen.

De Nederlandse landmacht krijgt na 13 jaar weer eigen tanks
Lees ook

De Nederlandse landmacht krijgt na 13 jaar weer eigen tanks

Er wordt ook geïnvesteerd in cyberslagkracht, innovatie en in de opschaling van de Nederlandse defensie-industrie. De marechaussee wordt dus versterkt en krijgt er ook meer taken bij, zoals is afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord.

Tanks

Gisteren werd al bekend dat Defensie weer een eigen tankbataljon krijgt. Nederland gaat zo’n vijftig tanks aanschaffen. Dat kost jaarlijks tussen de 260 en 315 miljoen euro om een tankbataljon te hebben, schreef Defensie begin dit jaar aan de Tweede Kamer.

Defensie heeft er sinds de Russische inval in Oekraïne miljarden euro's bijgekregen, maar koos tot nu toe voor de aanschaf van andere zaken. 

De coalitiepartijen hebben afgesproken om ten minste 2 procent van het bruto nationaal product per jaar te besteden aan Defensie. Daardoor komt er opnieuw veel geld vrij voor het ministerie en kan de aanschaf en exploitatie van de tanks worden bekostigd.

'Roer volledig om, maar duurt nog jaren voor onze defensie op orde is'

"Na jaren van bezuinigen op Defensie is het roer nu echt volledig om", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Dat komt mede door de oorlog in Oekraïne, die nog eens duidelijk heeft gemaakt dat versterking van de krijgsmacht echt noodzakelijk is. Dat het leger weer een tankbataljon krijgt is een duidelijke breuk met het verleden. In 2011 is nog besloten dat we deze niet meer nodig hadden en zijn de laatste tanks wegbezuinigd."

"Extra F35's moeten de slagkracht in de lucht vergroten. En de bewindslieden trekken veel geld uit om te zorgen dat onze munitievoorraden worden aangevuld. Die waren al niet groot en zijn nog verder geslonken door donaties aan Oekraïne. Stevige investeringen dus. Toch zal het nog jaren duren en zijn nog veel meer investeringen nodig zijn voordat onze defensie echt op orde is."