Defensienota

De Nederlandse landmacht krijgt na 13 jaar weer eigen tanks

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDe Nederlandse landmacht krijgt na 13 jaar weer eigen tanks
RTL

Het Nederlandse leger krijgt weer eigen tanks. Het gaat om een eigen tankbataljon, dat bestaat zo'n vijftig tanks. Dat staat in de nieuwe Defensienota die donderdag door minister Ruben Brekelmans en staatssecretaris Gijs Tuinman wordt gepresenteerd, bevestigen bronnen na berichtgeving van NRC.

Het is geen verrassing, want een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van de aanschaf van tanks. Op dit moment leaset Nederland 18 Leopard-tanks van Duitsland. In 2011 besloot het toenmalige kabinet de laatste Nederlandse tanks af te stoten om te bezuinigen.

Miljoenen euro's

Het kost jaarlijks tussen de 260 en 315 miljoen euro om een tankbataljon te hebben, schreef Defensie begin dit jaar aan de Tweede Kamer. Een tankbataljon bestaat volgens de NAVO-standaard uit 44 tanks met nog eens acht voor onder meer opleiding en logistieke reserve.

 

Miljardeninvestering in landmacht: Nederland krijgt na 18 jaar weer raketartillerie
Lees ook

Miljardeninvestering in landmacht: Nederland krijgt na 18 jaar weer raketartillerie

Defensie zal waarschijnlijk de Leopard-2A8 gaan aankopen. Duitsland heeft voor deze tank een nieuwe productielijn geopend. Nederland is medio vorig jaar door Berlijn uitgenodigd om mee te doen aan de gezamenlijke verwerving van deze tank. Dat past ook binnen het huidige beleid van Defensie.

Defensie heeft er sinds de Russische inval in Oekraïne miljarden euro's bijgekregen, maar koos tot nu toe voor de aanschaf van andere zaken. Begin vorig jaar zei de hoogste Nederlandse militair, generaal Onno Eichelsheim, nog geen behoefte te hebben aan eigen Nederlandse tanks. De NAVO wil wel dat Nederland weer eigen tanks krijgt.

De coalitiepartijen hebben afgesproken structureel 2 procent van het bruto nationaal product te besteden aan Defensie. Daardoor komt er opnieuw veel geld vrij voor het ministerie en kan de aanschaf en exploitatie van de tanks worden bekostigd.

'Nieuwe credo is investeren in Defensie'

"Na jaren en jaren bezuinigen op Defensie waarbij onderdelen zoals de tankdivisie werden weggesneden, is het nieuwe credo investeren", zegt politiek verslaggever Roel Schreinemachters. "Dit is een hele zichtbare en tastbare uitbreiding van Defensie, maar zeker niet de enige. De komende jaren wordt het defensiebudget met miljarden verhoogd. Sinds het uitbreken van de oorlog van Rusland in Oekraïne is duidelijk geworden dat we de krijgsmacht op alle fronten moeten versterken."

Jean Debie, voorzitter van de Vakbond voor Burger en Militair Defensiepersoneel (VMB), reageert opgetogen op de aanschaf van de tanks. "Het is noodzakelijk omdat de instabiliteit in zowel Europa als de rest van de wereld alleen maar aan het toenemen is."

Hij geeft aan dat wel de hele keten verder versterkt moet worden, zoals de verbindingssystemen, de artillerie, de geneeskundige afvoer en de bevoorrading. "We moeten ervoor zorgen dat alles op orde is zodat we kunnen afschrikken en we moeten iets terug kunnen doen als we worden aangevallen."  

Lees meer over
Ruben BrekelmansGijs TuinmanMinisterie van Defensietankbataljon