1500 kilometer verderop

Baas Nederlandse landmacht waarschuwt voor oorlog met Rusland

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANP / Rob EngelaarBaas Nederlandse landmacht waarschuwt voor oorlog met Rusland
RTL

Nederland moet serieus rekening houden met een gewapend conflict met Rusland. Dat geldt zowel voor het leger, als voor de samenleving, zegt de baas van de Nederlandse Landstrijdkrachten Martin Wijnen in een interview met De Telegraaf. "Onze samenleving hoort zich hierop voor te bereiden."

De vertrekkend Commandant Landstrijdkrachten Martin Wijnen doet de uitspraken in De Telegraaf. Hij leidt de landmacht sinds 2019 en vertrekt per 1 januari. "We hoeven niet allemaal morgen een helm op", zegt hij tegen de krant, maar we kunnen ons volgens hem wel beter voorbereiden dan we nu doen.

'Maatschappij moet klaar zijn'

Nederland moet volgens Wijnen een voorbeeld nemen aan Zweden, Finland en de Baltische staten. Die landen grenzen aan of liggen dicht bij Rusland en de bevolking is er volgens de baas van de landmacht beter voorbereid op een oorlog met de grote buur.

"Nederland moet weer leren dat de hele maatschappij klaar moet zijn als het verkeerd gaat", zegt hij in de krant. Voor burgers betekent dat voedsel en drinkwater op voorraad hebben om in geval van nood even vooruit te kunnen. "Nederland moet niet denken dat veiligheid bij ons gegarandeerd is, omdat wij 1500 kilometer verderop liggen."

Oekraïne worstelt met aantrekken van soldaten: '2024 is erop of eronder'
Lees ook

Oekraïne worstelt met aantrekken van soldaten: '2024 is erop of eronder'

De commandant staat niet alleen. Eerder deze maand zei de stafchef van het Belgische leger al dat hij vreest voor een oorlog met Rusland. Ook hij wilde een betere voorbereiding. Voormalig commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif zei toen tegen RTL Nieuws het met hem eens te zijn: "Poetin luistert niet naar rede, alleen naar macht."

Ook Wijnen waarschuwt dat Rusland steeds sterker wordt en dat een sterk leger nodig is voor afschrikking. "Er is maar één taal die Rusland verstaat: die van een robuuste krijgsmacht", zegt hij. Het is daarom belangrijk dat het personeelstekort bij Defensie wordt teruggedrongen.

Vrijwillig dienjaar

Wijnen verwacht veel van het vrijwillige dienjaar voor jongeren, dat dit jaar naar Zweeds voorbeeld is ingevoerd. Zeshonderd jongeren hebben daaraan meegedaan, maar Wijnen hoopt jaarlijks twee- tot drieduizend jongeren te kunnen aantrekken. Van die jongeren kiest volgens hem een derde voor een carrière in het leger, nog eens een derde wordt reservist.

Hij spreekt in De Telegraaf van een 'schil van 18-jarigen', waarmee het beroepsleger kan worden aangevuld en verliezen worden opgevangen.

Wijnen verruilt per 1 januari het ministerie van Defensie voor dat van Infrastructuur en Waterstaat, waar hij directeur-generaal Rijkswaterstaat wordt.

Steenkool is van wezenlijk belang voor de Oekraïense energievoorziening en de oorlogsindustrie. Omdat mannen naar het front vertrekken, nemen vrouwen het werk over.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
DefensieOorlog in OekraïneLandmachtOekraïne