Nieuwe Europese Commissie

Wopke Hoekstra krijgt portefeuille Klimaat en Schone Groei

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPAWopke Hoekstra krijgt portefeuille Klimaat en Schone Groei
RTL

In de nieuwe Europese Commissie krijgt Wopke Hoekstra hoogstwaarschijnlijk de portefeuille Klimaat en Schone Groei. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving van de Telegraaf. Deze week maakt voorzitter Von der Leyen bekend hoe haar nieuwe Commissie eruit komt te zien.

Het kabinet heeft Hoekstra begin juli voorgedragen als Eurocommissaris voor de nieuwe Europese Commissie. Premier Dick Schoof gaf toen aan dat Nederland een 'betekenisvolle' portefeuille wil hebben, liefst in de economische hoek.

Belangrijke beslissingen

Het takenpakket dat Hoekstra krijgt, voldoet deels aan dat criterium. In de nieuwe Commissie wordt hij verantwoordelijk voor schone industrie en innovatie, belangrijk in de overgang naar een groene economie.

Met deze gecombineerde portefeuille zit Hoekstra komende jaren volgens een ingewijde bij veel belangrijke beslissingen aan tafel. Tegelijkertijd is Klimaat en Schone Groei is niet de allerzwaarste post in de nieuwe Commissie. Die gaat aan Nederland voorbij.

De Commissie bestaat uit 27 leden, uit elke lidstaat één. Afgelopen tijd konden landen kandidaten voordragen, bij voorkeur een man en een vrouw. De voorzitter van de Europese Commissie heeft daaruit haar team samengesteld. Landen die een zittend Commissaris naar voren schoven, konden volstaan met één kandidaat.

Kabinet kiest voor Wopke Hoekstra als Eurocommissaris
Lees ook

Kabinet kiest voor Wopke Hoekstra als Eurocommissaris

Puzzel

De samenstelling van de nieuwe Commissie is een ingewikkelde puzzel die niet makkelijk kloppend te krijgen is. Von der Leyen moest daarbij met allerlei dingen rekening houden: de man-vrouw-verhouding moet kloppen, de verdeling over de verschillende politieke bloedgroepen moet in balans zijn, net als de noord-zuid-verhouding en de oost-west-verhouding.

Iedereen aast op een zware post en weinig landen staan te springen om minder sexy portefeuilles als 'Meertaligheid' of 'Digitalisering'. Maar niet iedereen kan tevreden worden gesteld. En dus vinden achter de schermen harde onderhandelingen plaats.

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update

Test

De kandidaten die Von der Leyen voordraagt voor haar nieuwe Commissie wacht nog wel een serieuze test voordat ze kunnen worden benoemd, want het Europees Parlement organiseert hoorzittingen. Er wordt al rekening mee gehouden dat niet elke commissaris-in-spe deze test zal doorstaan.

Wanneer de hoorzittingen zullen worden gehouden is nog niet bekend. De bedoeling is dat de nieuwe Commissie op 1 november van start gaat, maar in de Brusselse wandelgangen gaat men ervan uit dat de kans groot is dat het 1 december wordt.

Lees meer over
Ursula von der LeyenWopke HoekstraEuropese UnieEuropese Commissie