Post nog onbekend

Kabinet kiest voor Wopke Hoekstra als Eurocommissaris

Door Stephan Koole en Fons Lambie··Aangepast:
© ANPKabinet kiest voor Wopke Hoekstra als Eurocommissaris
RTL

De kogel is door de kerk: CDA'er Wopke Hoekstra blijft Eurocommissaris voor Nederland. Het kabinet-Schoof heeft dat laten weten aan de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Dat melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws.

Hoekstra was de afgelopen jaren minister van Financiën in het kabinet Rutte-III, minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet Rutte-IV en partijleider van het CDA. Hij werd in augustus vorig jaar voorgedragen als eurocommissaris voor klimaat, toen Frans Timmermans besloot om terug te keren naar de Nederlandse politiek. 

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kreeg vorige week goedkeuring van het Europees Parlement voor een nieuwe termijn en is nu bezig om de nieuwe Europese Commissie samen te stellen.

Europa kiest opnieuw voor Ursula von der Leyen: nog eens 5 jaar commissievoorzitter
Lees ook

Europa kiest opnieuw voor Ursula von der Leyen: nog eens 5 jaar commissievoorzitter

'Financieel-economische portefeuille'

Welke post Hoekstra krijgt, is nog niet bekend. Nederland heeft een sterke voorkeur voor een post in de financieel-economische hoek. Dat zou bijvoorbeeld begroting, economie, interne markt of financiën kunnen zijn. 

In de Brusselse pikorde staan deze hoger aangeschreven dan Klimaat, de post die Hoekstra nu bezet. 'Wie blijft, die stijgt', zo viel eerder te horen in de Brusselse wandelgangen. In augustus wordt duidelijk welke portefeuille Hoekstra precies krijgt. 

Opvallend: Hoekstra CDA'er

Dat het kabinet ervoor kiest Hoekstra voor te dragen is opvallend: Hoekstra is lid van het CDA. Die partij maakt geen deel uit van de huidige coalitie. Tegelijk is het ook logisch: PVV, NSC en BBB hebben geen kandidaat-commissarissen in hun partijgelederen. Alleen de VVD had mogelijk nog een andere kandidaat kunnen voordragen. 

"Het rechtse kabinet maakt een pragmatische keuze voor de meest ervaren kandidaat, met de meeste kans op een prominente post. Ook onder diplomaten wordt Hoekstra gezien als de beste kandidaat", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De afgelopen weken circuleerden ook verschillende namen van VVD'ers - Schreinemacher, Azmani, Harbers - maar het profiel en de ervaring van christendemocraat Hoekstra legt meer gewicht in de schaal. Ook heeft de VVD niets te klagen over internationale topfuncties, met Rutte als secretaris-generaal van de NAVO."  

"Dat de coalitie uitkomt bij een CDA'er is politiek opvallend, maar dat is ook vaker voorgekomen in de afgelopen jaren. Zo kregen Frans Timmermans (PvdA) in 2019 en Neelie Kroes (VVD) in 2009 een tweede termijn als Eurocommissaris en werden toen - voor hun tweede termijn - voorgedragen door een kabinet waar hun eigen partij niet aan deelnam", aldus Lambie. 

Met de keuze voor Hoekstra legt de rechtse coalitie ook een kort lijntje met het CDA. In de Eerste Kamer heeft het kabinet-Schoof geen meerderheid en kunnen goede contacten met het CDA nog van pas komen.