Begroting 2025

Kabinet trekt meer dan kwart miljard euro uit voor politie

Door Floor Bremer en Stephan Koole··Aangepast:
© ANPKabinet trekt meer dan kwart miljard euro uit voor politie
RTL

De politie krijgt volgend jaar 280 miljoen euro extra te besteden. Dat staat in de begroting van Justitie die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd. Ingewijden vertellen de politieke redactie van RTL Nieuws dat dat extra geld onder meer gaat naar de bestrijding van ondermijning.

In het hoofdlijnenakkoord hadden de coalitiepartijen al afgesproken 300 miljoen euro extra uit te trekken voor 'veiligheid'. In de onderhandelingen over de begroting, nu twee weken geleden, heeft minister David van Weel (Justitie en Veiligheid, VVD) daar nog eens 100 miljoen bij gekregen.

Cybercrime

280 miljoen euro daarvan gaat naar de politie. Naast bestrijding van de zware ondermijnende criminaliteit is dat geld ook bedoeld voor het verstevigen van de strijd tegen cybercrime, voor nieuwe technieken waardoor het politiewerk wordt verlicht en naar boa’s.

De andere 120 miljoen euro zal worden verdeeld over wat in Den Haag 'de diensten' heet. Dat zijn de AIVD, de MIVD en de NCTV. Voor meer cellen heeft het kabinet geen extra geld gereserveerd.

Dit weten we over het Prinsjesdagpakket: koopkracht stijgt, gratis schoolmaaltijden blijven
Lees ook

Dit weten we over het Prinsjesdagpakket: koopkracht stijgt, gratis schoolmaaltijden blijven

'Minister wil ondermijning aanpakken, te beginnen in de wijken'

"Justitieminister Van Weel wil, net als zijn voorgangers, de ondermijning aanpakken", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Om te beginnen in de wijken waar mensen veel te maken hebben met criminaliteit. Dat moet onder meer gebeuren door inwoners zelf verdachte zaken laten melden. Allemaal om ervoor te zorgen dat het veiliger wordt om er te wonen en dat criminelen minder makkelijk hun gang kunnen gaan", zegt Bremer.

"Sowieso vind de minister dat er een verantwoordelijkheid bij de burgers van Nederland ligt. Wie in zijn vrije tijd drugs gebruikt bijvoorbeeld houdt een internationaal drugsnetwerk in stand. Een punt dat minister Grapperhaus ook al voor het voetlicht probeerde te brengen. Dat besef wil ook deze minister neerleggen bij mensen die denken dat een pilletje op een festival prima kan. Daarom wil hij ook de internationale samenwerking verder verbeteren, zodat criminele organisaties die in meerdere landen opereren de pas wordt afgesneden."

Eerder gelekt

Het is niet de eerste maatregel uit de begroting die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, die uitlekt. Eerder kwam naar buiten dat iedereen er ongeveer 1 procent op vooruit gaat en dat de gratis schoolmaaltijden en de expatregeling blijven bestaan. Ook gaan er de komende jaren honderden miljoenen euro's extra naar Defensie. Dat is het gevolg van de hogere economische groei.

Ondanks besparingen op ambtenaren, zoals was afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord, wordt er niet bezuinigd op de ambassades en consulaten in het buitenland, het postennetwerk.

Lees meer over
David van Weel Politie in NederlandNationale PolitieBegrotingRijksbegroting