Opt-out

Kabinet vraagt Brussel officieel om uitzondering voor asielbeleid

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© X.comKabinet vraagt Brussel officieel om uitzondering voor asielbeleid
RTL

Asielminister Marjolein Faber heeft de Europese Commissie officieel gevraagd om een uitzondering op de gebruikelijke asielregels. Ze heeft de commissie laten weten dat Nederland een 'migratie opt-out' wil, schrijft ze op X. "We moeten weer gaan over ons eigen asielbeleid!"

Het kabinet had al aangekondigd zo snel mogelijk om de uitzonderingspositie te zullen vragen. Om een opt-out voor Nederland te regelen moet het Europees verdrag worden gewijzigd, en dat geldt als heel moeilijk en tijdrovend. De regering of het parlement van één van de 27 EU-lidstaten kan dat al dwarsbomen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

EU-verdrag

De Nederlandse regering zal om de opt-out vragen 'wanneer het EU-verdrag wordt gewijzigd', schrijft Faber aan de Europese Commissie. Het kabinet vindt 'het drastisch terugbrengen van immigratie' nodig 'om onze grondwettelijke taken te kunnen volbrengen - voorzien in volkshuisvesting, gezondheidszorg en onderwijs'.

De brief is vooral een symbolische daad, want Nederland krijgt voorlopig geen uitzondering. Er wordt de komende jaren geen wijziging van het EU-verdrag verwacht.  

Ook premier Schoof tempert de verwachtingen: 

Premier Schoof over het verzoek van een 'opt-out' op Europese regels.

EU-landen bedongen in het verleden soms opt-outs als de unie regels wilde stellen voor een nieuw terrein, maar het migratiebeleid is al grotendeels Europees. 

'Nederland minder belast'

Voorstanders van een opt-out wijzen erop dat het Europees verdrag de komende jaren toch een keer zal moeten wijzigen, bijvoorbeeld bij de toetreding van nieuwe EU-landen. 

Sceptici werpen dan weer tegen dat lidstaten waar veel asielzoekers aankomen er weinig voor voelen om een daarmee minder belast land als Nederland een uitzonderingspositie te gunnen.

 

NSC zal niet akkoord gaan met asielnoodwet bij negatief advies, Wilders reageert geïrriteerd
Lees ook

NSC zal niet akkoord gaan met asielnoodwet bij negatief advies, Wilders reageert geïrriteerd

Lees meer over
AsielcrisisAsielzoekers