Omstreden middel

Minister Wiersma schrapt voorgenomen verbod op stroomstootapparatuur voor vee

Door Pieter Munnik··Aangepast:
© ANPMinister Wiersma schrapt voorgenomen verbod op stroomstootapparatuur voor vee
RTL

Minister Wiersma van Landbouw kijkt hoe de veesector toch gebruik kan maken van stroomstootappatatuur. Daarmee breekt ze met het besluit van haar voorganger Adema. Die kondigde voor deze zomer een verbod aan, na een reeks van misstanden. De minister gaat nu praten met de veesector, in een poging te voorkomen dat Nederland strenger wordt dan andere Europese landen.

Femke Wiersma beargumenteert dat met het oog op de afspraak in het hoofdlijnenakkoord dat nieuwe nationale koppen (Nederlandse wetgeving, red.) op Europese regels moeten worden voorkomen. De BBB-bewindsvrouw hoopt tot nieuwe afspraken te kunnen komen met de vleessector, waarbij dierenwelzijn waar mogelijk kan worden verbeterd.

Omstreden

Het gebruik van stroomstootapparatuur in de veesector is omstreden. Zeker nadat dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood stiekem opnamen had gemaakt van de ongeoorloofde praktijken met de zogenoemde veeprikkers en die in 2022 openbaar maakte.

Bekijk hier beelden van varkens die met stroomschokken vrachtwagens worden ingedreven:

Meerdere bedrijven kregen boetes voor het mishandelen van varkens met stroomstootapparatuur. De boetes werden opgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), na eigen onderzoek nadat Varkens in Nood alarm had geslagen.

Kritiek in de Kamer

Het besluit van Wiersma leidt tot kritiek in de Kamer, onder meer van coalitiegenoot VVD. "Ik ben echt teleurgesteld", zegt Kamerlid Thom van Campen. "Er zijn zoveel alternatieven om dieren te drijven." Volgens de VVD'er staat het besluit haaks op het oordeel van de Kamer, die volgens hem juist stappen wil zetten voor meer dierenwelzijn. "Adema heeft zich er echt hard voor gemaakt dat Nederland een gidsland in Europa kan zijn, en dan doet deze minister dit?"

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Ook GroenLinks-PvdA zal proberen de minister nog op andere gedachten te brengen. "Minister Wiersma denkt op eigen houtje een opdracht van de Kamer te kunnen negeren", zegt Kamerlid Laura Bromet. "De meerderheid van de Tweede Kamer wil dierenmishandeling door het gebruik van stroomstootwapens verbieden. Ik ga ervan uit dat de minister komende week teruggefloten wordt. Dierenwelzijn is van groter belang dan dat van de slachters." 

Veesector: apparatuur is nodig

De veesector hekelde het voorgenomen verbod van Adema. Verschillende organisaties hamerden er op dat het gebruik van zogenoemde drijfmiddelen, inclusief stroomstootapparatuur, nodig is om vee te kunnen aansturen. Na gesprekken met de sector zal Wiersma definitief een besluit nemen.

Minister van Landbouw wil verbod stroomstootapparaat voor veevervoer
Lees ook

Minister van Landbouw wil verbod stroomstootapparaat voor veevervoer