'Cruciale weken voor coalitie'

Eerste Kamer stemt tégen asielnoodwet: 'Duidelijk signaal voor kabinet'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPEerste Kamer stemt tégen asielnoodwet: 'Duidelijk signaal voor kabinet'
RTL

Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft vannacht tegen de asielnoodwet gestemd waar het kabinet de zinnen op heeft gezet. De Kamer wil een 'plan B' van Schoof. "Politiek is de noodwet-route nu een doodlopende weg", zegt politiek verslaggever Fons Lambie.

De partijen GroenLinks-PvdA, CDA, D66, SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Volt, SGP en OPNL stemden vannacht rond 00.30 uur in de Eerste Kamer tegen het plan van het kabinet om een asielnoodwet in te voeren. Het kabinet van Dick Schoof wil nog deze maand een asielcrisis uitroepen en met een noodwet strenge maatregelen nemen. 

De meerderheid in de Eerste Kamer noemt dat 'onwenselijk' en zegt dat 'een plan B noodzakelijk is'. In de Senaat werden gisteren de Prinsjesdagplannen van het kabinet-Schoof besproken. Eerder gebeurde dat al in de Tweede Kamer tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

Premier Schoof biedt ook Eerste Kamer geen zicht op alternatief voor asielnoodwet
Lees ook

Premier Schoof biedt ook Eerste Kamer geen zicht op alternatief voor asielnoodwet

"Dit is een duidelijk signaal van de Eerste Kamer. Als het kabinet de noodwet toch doorzet, zal het stranden in de Eerste Kamer", legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. De coalitie (PVV, VVD, BBB en NSC) heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. 

Steun Kamers nodig

Het kabinet kan er nog wel voor kiezen om het noodrecht in te zetten, maar moet vervolgens wel de steun van de Tweede en Eerste Kamer zien te krijgen om de maatregelen voort te zetten. In de Tweede Kamer kwam die steun er na een moeizaam debat. De coalitie heeft daar een meerderheid. Toch twijfelde NSC over de juridische onderbouwing, de PVV houdt juist vast aan de noodwet. 

PVV-leider Geert Wilders zei eerder dat 'we een probleem hebben' als het kabinet niet kiest voor een noodwet. Bekijk dat hier: 

Eind september liet PVV-leider Wilders weten dat hij de asielnoodwet sowieso door wil zetten.

Premier Schoof legde gisteravond in het debat met de Eerste Kamer uit dat er geen alternatief of plan B is voor de noodwet. "Het kabinet gelooft in zijn aanpak" en blijft daarom kiezen voor het uitroepen van een asielcrisis en het buiten werking stellen van de asielwetgeving, zei Schoof

Premier 'lijkt niet te bewegen'

In de Eerste Kamer aarzelden CDA en SGP aanvankelijk om zich nu al uit te spreken over het gebruik van het noodrecht, omdat het kabinet nog aan de plannen werkt. Maar het besluit om voor die route te kiezen is feitelijk toch wel degelijk al gevallen, maakte het CDA uit het debat op. 

De SGP besloot eveneens 'een belangrijk signaal' te willen afgeven, omdat 'de minister-president niet lijkt te bewegen', zei senator Peter Schalk.

Het kabinet zal de uitspraak van de Eerste Kamer 'meewegen', zegt premier Dick Schoof in een eerste reactie. "Dit is natuurlijk een belangrijk signaal."

"Tot nu toe houdt de PVV vast aan de noodwet, terwijl NSC juist twijfelt en een juridische onderbouwing eist. Dat geldt ook voor de VVD. Zij zullen dit gebruiken en wijzen op de onhaalbaarheid", zegt Lambie. "Blijft de PVV vasthouden aan de coalitieafspraak? PVV-leider Wilders heeft al over een kabinetscrisis gespeculeerd, dus het worden cruciale weken voor het voortbestaan van het rechtse kabinet."
Lees meer over
Dick SchoofGeert WildersMarjolein FaberEerste KamerAsielcrisisAsielzoekersNederland