Staatssecretaris belooft: geen munitiedepot in aardbevingsgebied
Er is meer duidelijk over welke locaties afvallen voor uitbreiding van de defensieterreinen. Omdat de veiligheidssituatie in de wereld verslechtert, heeft defensie meer ruimte nodig om te oefenen of om munitie op te slaan. Vandaag kunnen bewoners van 33 locaties die daarvoor in aanmerking kwamen, opgelucht ademhalen.
Defensie heeft meer ruimte nodig om te vliegen, om te oefenen met explosieven en te schieten of om munitie op te slaan. Begin volgend jaar wordt de definitieve keuze bekendgemaakt. Maar vandaag is een eerste selectie van mogelijke locaties bekendgemaakt.
Ongelukkige ligging
Een van de meest in het oog springende besluiten is dat er geen munitieopslag wordt gebouwd in het aardbevingsgebied in de provincie Groningen. Dat sluit ook aan bij een wens van een meerderheid in de Tweede Kamer, die de verantwoordelijke staatssecretaris Gijs Tuinman had gevraagd daar geen nieuwe opslag te bouwen.
"De hier uitgesproken zorgen en de emoties van de omwonenden hebben mij nog sterker doen beseffen wat de bewoners van dit gebied vanwege de mijnbouwschade al hebben moeten meemaken en hoe ongelukkig de ligging van deze locaties is", schrijft de bewindsman in een Kamerbrief.
Aardbevingsgebied
Door de bouw van een munitieopslag zouden bewoners in de buurt hun huis moeten verlaten. Tuinman vindt het vooruitzicht 'onacceptabel' dat dit zou moeten gebeuren bij inwoners die hun huis net hebben laten versterken of ver zijn met plannen daarvoor.
Veel woningen in de regio zijn beschadigd door de aardbevingen die verband houden met de gaswinning die hier jarenlang plaatsvond.