Opgestapte staatssecretaris Achahbar: 'Niet weggegaan om racisme'
Nora Achahbar, die afgelopen vrijdag opstapte als staatssecretaris van Toeslagen en Douane vanwege de ruwe omgangsvormen in het kabinet, heeft ontkend dat haar besluit was ingegeven door racisme. Vrijdag meldden NSC-bronnen dat 'radicale' en 'racistische uitspraken' door andere ministers in de ministerraad waren gedaan. Achahbar noemt dat niet de reden voor haar vertrek.
"Ik lees bizarre uitspraken die niet kloppen. Ik ben niet weggegaan vanwege racisme. Het is beschadigend", zei Achahbar tegen Hart van Nederland.
In haar verklaring op vrijdagavond gebruikte Achahbar het woord 'racisme' niet, ze sprak over 'polariserende omgangsvormen'.
Achahbar stapte op in de nasleep van de rellen in Amsterdam, waarna in Nederland en ook in de coalitie een discussie over antisemitisme in Nederland losbrak. De NSC-politica schreef na haar vertrek dat 'de polariserende omgangsvormen van de afgelopen weken een zodanige impact' op haar hebben gehad dat ze haar positie 'als staatssecretaris van dit kabinet niet langer effectief kan en wil vervullen'.
Geen racisme
Vrijdag was er urenlang crisisoverleg in de ministerraad na het vertrek van Achahbar. Achter de schermen verwezen NSC-bronnen naar vermeende uitspraken die 'racistisch' zouden zijn geweest. Andere bronnen ontkenden de uitspraken. Premier Schoof en de fractievoorzitters zeiden 's avonds in een officiele verklaring dat er van racisme geen sprake was geweest.
Achahbar zegt nu dus ook dat er van racisme geen sprake was. "Onwaarheden, die werden overgenomen in kranten en op sociale media", zegt ze. "De beschuldigingen en het lekken naar de pers ondermijnt het vertrouwen in de overheid. En ook beschadigt het personen."
Met de polariserende omgangsvormen bedoelde Achahbar 'de felheid binnen de ministerraad maar met name ook wat bewindspersonen en Tweede Kamerleden naar buiten toe zeggen', zegt ze tegen Hart van Nederland.
'Geruchten niet uit mijn koker'
Ze haalt uitspraken van andere bewindspersonen uit het kabinet aan: "Als zij zeggen dat een groot deel van islamitische jongeren onze waarden niet onderschrijft of dat er gezegd wordt dat we een integratieprobleem hebben, dan drijf je een wig tussen mensen. Je geeft een groep de schuld, terwijl het Nederlanders zijn. De verschillen werden alleen maar uitvergroot."
Ook noemt ze minister Heinen van Financiën specifiek, die door de NSC-bronnen eerder in verband werd gebracht met de uitspraken. Heinen reageerde daar toen al op met een ontkenning en ook Achahbar ontkent dat nu: "De geruchten komen niet uit mijn koker. Ik begrijp echt niet waar dat soort teksten vandaan komen."
Vandaag stapten nog twee fractieleden van NSC uit de Tweede Kamer. Het gaat om Rosanne Hertzberger en Femke Zeedijk. Zij konden zich net als Achahbar niet meer achter de in hun ogen ruwe omgangsvormen binnen de coalitie scharen.
Femke Zeedijk meldde in een statement: "Ook ik stoorde me aan het gebrek aan fatsoenlijke omgangsvormen. We zien te veel verontwaardiging over elkaar, terwijl we verbinding nodig hebben."
Remmen los
Hertzberger zei in haar toelichting: "Het opstappen van Achahbar maakt duidelijk dat het in het kabinet ernstig uit de hand loopt. Helaas moeten we constateren dat bij meer partijen de remmen los zijn. Basale normen van fatsoen, beschaving en hoe je spreekt over Nederlanders, die worden geschonden, met name bij mensen die verantwoordelijk zijn voor ons landsbestuur."
"Nu Nora is opgestapt, kan ik niet doorgaan. Ik heb geen geloofwaardig pad gezien", aldus Hertzberger. "Ik wens NSC een beter politiek klimaat en een beter landsbestuur toe."