Kabinet komt met plan van aanpak antisemitisme: 4,5 miljoen euro en veel bekende plannen

Het kabinet is het eens geworden over een plan van aanpak tegen antisemitisme. Aanleiding is de toegenomen Jodenhaat, maar ook de rellen in Amsterdam twee weken geleden. In het plan staat dat het verheerlijken van terrorisme strafbaar moet worden, met hoge straffen. Ook wil Justitie kunnen meekijken in chatgroepen als die een bedreiging vormen voor de openbare orde. En er wordt een taskforce ingesteld die maatregelen kan bedenken.
Het kabinet maakt voor de maatregelen jaarlijks 4,5 miljoen euro vrij. Ook wordt er 1,3 miljoen vrijgemaakt voor de beveiliging van Joodse scholen, instellingen en evenementen.
Daarnaast wordt gekeken naar de inzet van snelrecht en een verbod op gezichtsbedekkende kleding bij demonstraties en naar het intrekken van het Nederlanderschap voor ernstige misdrijven met een antisemitisch aspect.
Taskforce
Ook komt er een Taskforce Bestrijding Antisemitisme die voorstellen gaat doen om de veiligheid van Joden te bevorderen. Zoals die van Joodse studenten op universiteiten en de veiligheid rond de sit-ins op de NS-stations. De taskforce wordt ingesteld voor een jaar.
Verantwoordelijk minister Van Weel (Justitie en Veiligheid) zou aanvankelijk vorige week met zijn plan tegen antisemitisme komen, maar dat werd uitgesteld omdat er meer tijd nodig was voor de uitwerking.
In het plan noemt het kabinet ook een aantal lopende projecten tegen antisemitisme die worden voortgezet of uitgebreid. Zo komt er meer geld voor workshops tegen discriminatie op het voetbalveld, die mede worden georganiseerd door de Anne Frank Stichting. Een project tegen spreekkoren in het betaald voetbal wordt voortgezet.