Drie jaar uitstel

Wiersma wil drie jaar uitstel voor optreden tegen PAS-melders

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPWiersma wil drie jaar uitstel voor optreden tegen PAS-melders
RTL

Van minister Femke Wiersma (Landbouw) hoeven provincies volgend jaar niet te handhaven op zogenoemde PAS-melders. Dat bevestigen bronnen tegenover RTL Nieuws na berichtgeving in NRC. De melders, vooral boeren, krijgen wat Wiersma betreft extra tijd om gelegaliseerd te worden.

Het plan om pas vanaf medio 2028 provincies te verplichten om PAS-melders aan te pakken is onderdeel van een groter pakket aan stikstofmaatregelen. Het plan moet vrijdag in de ministerraad worden besproken.

Onzekerheid

Sinds de belangrijke stikstofuitspraak van de Raad van State uit 2019, moeten PAS-melders een volwaardige natuurvergunning hebben. Voorheen hoefden ze alleen melding te maken van bijvoorbeeld uitbreiding van hun boerenbedrijf, ondanks dat daar meer stikstof mee gepaard ging. Maar ze zijn tot nu toe steeds gedoogd ondanks de veel onzekerheid die de stikstofuitspraak met zich meebrengt.

BBB-minister komt met nieuwe stikstofaanpak: miljarden naar innovatie en opkoopregelingen
Lees ook

BBB-minister komt met nieuwe stikstofaanpak: miljarden naar innovatie en opkoopregelingen

Langer gedoogd

Omdat het nog niet goed lukt om hen aan een vergunning te helpen, worden de melders mogelijk langer gedoogd. Dit betekent dat de stikstofuitstoot op andere plekken omlaag moet. Maar omdat Nederland veel te veel stikstof uitstoot, is er erg weinig ruimte voor.

Wiersma baalt ervan dat informatie over haar plannen over PAS-melders op straat ligt. Ze zet zich tot het uiterste in om een oplossing te vinden voor de PAS-melders, laat ze weten via haar woordvoerder. "Ik laat daarbij geen enkele mogelijkheid onbenut." De minister geeft aan dat ze op korte termijn meer duidelijkheid wil geven over het legalisatieprogramma.

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Femke WiersmaMinisterie van Landbouw, Natuur en VoedselkwaliteitStikstofcrisisStikstofvervuilingNederland