In tijden van onderwijsbezuinigingen

Kabinet trekt tientallen miljoenen uit voor technologieonderwijs: 'We hebben keihard mensen nodig'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Kabinet trekt tientallen miljoenen uit voor technologieonderwijs: 'We hebben keihard mensen nodig'
RTL

In tijden waarin fors wordt bezuinigd, investeert het kabinet tientallen miljoenen in technologieonderwijs. Elk kind moet, als het aan het kabinet ligt, technologische vaardigheden ontwikkelen. "Zoals programmeren, natuurkundige proefjes doen of leren omgaan met computers. Het is essentieel voor de wereld van morgen om daar kennis mee te maken", zegt onderwijsstaatssecretaris Mariëlle Paul over de nieuwe regeling.

Computeren, programmeren, werken met een robot, of natuurkundige proefjes doen. Het kabinet vindt het belangrijk om zoveel mogelijk jongeren in contact te brengen met technologie. Want: jong geleerd is oud gedaan. Het kabinet hoopt hierdoor meer leerlingen te stimuleren voor een technische opleiding.

Miljoenenregeling

In tijden dat er flink bezuinigd wordt op onderwijs, opent onderwijsstaatssecretaris Mariëlle Paul vandaag daarom een nieuwe regeling: ze maakt 129 miljoen euro vrij voor meer technologieonderwijs op basis- en middelbare scholen. 

Scholen, bedrijven, musea, bibliotheken en tech-labs kunnen samen aanspraak maken op deze geldpot. "Het is dus echt de bedoeling dat scholen en bedrijven met elkaar een goed technologieproject opzetten. Daarmee kunnen ze in aanmerking komen voor deze subsidie", benadrukt de staatssecretaris van onderwijs, Mariëlle Paul.

Tienduizenden verkeerslichten in Nederland te hacken, lek nog jaren te misbruiken
Lees ook

Tienduizenden verkeerslichten in Nederland te hacken, lek nog jaren te misbruiken

Het technologieproject kan zowel binnen als buiten schooltijd worden gedaan. "Alle projecten zijn mogelijk. Denk aan projecten bij musea waar via technologieën de oudheid van een kunstwerk wordt bepaald. Of een bezoek aan een techlab waar leerlingen de allernieuwste snufjes met eigen ogen ondervinden. Of het maken van een lespakket voor leraren op het gebied van technologie."

Steeds populairder 

Technische opleidingen worden langzaam populairder. De afgelopen tien jaar is het aantal mensen dat een technisch beroep heeft ook flink gestegen. Uit cijfers van het ministerie van Onderwijs blijkt dat er in 2013 een kleine 1,5 miljoen mensen in de techniek of ict werkten. In 2023 is dit aantal toegenomen tot 1,9 miljoen mensen. Een stijging van zo'n 25 procent. 

Een voorbeeld van een belangrijke Nederlandse uitvinding is deze robot die goed is in 'super priegelwerk'.

Meer mensen hard nodig

Toch is het aantal meisjes dat kiest voor een technische opleiding nog altijd relatief klein. Jongens stromen vanuit havo en vwo veel vaker door naar een bètatechnische opleiding in het hoger onderwijs dan meiden. Het gaat om 72 procent  van de jongens tegenover slechts 39 procent meisjes.

Meisjes trekken

De staatssecretaris hoopt dat met deze investering te veranderen. "Door al op jonge leeftijd leerlingen kennis te laten maken met technologie, hoop ik dat we zoveel mogelijk jongeren enthousiast kunnen maken voor de techniek en technologie. Want deze mensen hebben we keihard nodig. Nu al maar ook in de toekomst. En niet alleen jongens, ik hoop ook op heel veel meiden."

Organisaties en scholen kunnen zich vanaf vandaag melden voor de regeling. 

Lees meer over
TechnologieTechniekMiddelbare schoolOnderwijs