D66 stapt uit overleg onderwijsbegroting, andere partijen gaan wel door
D66 is gestopt met de onderhandelingen over de onderwijsbezuinigingen. Dat laat partijleider Rob Jetten weten. De partij verlaat daarmee het zelfverklaarde 'monsterverbond' met CDA, SGP, ChristenUnie en JA21. De overige partijen praten wel verder.
Overleg met oppositiepartijen is nodig, omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer. Daar werd eerder al gedreigd de onderwijsbegroting weg te stemmen.
1,3 miljard anders invullen
In totaal wil de coalitie van PVV, VVD, NSC en de BBB tot wel 2 miljard euro bezuinigen op de onderwijsbegroting. Oppositiepartijen D66, CDA, JA21 en ChristenUnie hadden daarom een plan opgesteld om zo’n 1,3 miljard euro aan bezuinigingen anders in te vullen.
Gisteren werd al besloten om de omstreden langstudeerboete te schrappen en de maatschappelijke diensttijd te behouden. Vanuit de coalitie werd aangegeven dat het zou gaan om een eindbod.
'Niet goed genoeg'
Jetten vindt dat de onderwijsbegroting door de onderhandelingen van de afgelopen week wel 'minder slecht' is geworden, 'maar voor D66 nog niet goed genoeg'.
Hij is blij dat de coalitie in ieder geval de langstudeerboete van tafel heeft gehaald. Maar hij ziet bij de coalitiepartijen onvoldoende ruimte om ook nog stappen te zetten op bijvoorbeeld lerarensalarissen en investeringen in baanbrekend onderzoek.
"Ik kan onvoldoende uit de onderhandelingen slepen voor elke doelgroep", concludeert Jetten. Tenzij de overige partijen aan tafel toch nog grote veranderingen kunnen bewerkstelligen, "zal D66 in de Tweede en Eerste Kamer tegen de onderwijsbegroting stemmen."
3000 euro voor langstuderen
Het definitief afschaffen van de 'langstudeerboete' was een keiharde eis van de oppositiepartijen die zich hadden verenigd in een verbond. Ook omdat deze voor heel veel onrust zorgde in de samenleving en onder studenten.
De coalitie wilde deze maatregel juist invoeren voor studenten die meer dan een jaar uitlopen op hun studie. Deze studenten zouden dan 3000 euro extra collegegeld moeten gaan betalen. Dat zou jaarlijks 285 miljoen extra opleveren.
In Den Haag werd al gedemonstreerd tegen de bezuinigingen: