Nederland blokkeert volgende stap EU-toetreding Servië
Nederland blokkeert de volgende stap richting toetreding tot de Europese Unie van Servië. Dat zegt minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken in Brussel. Vandaag buigen de ministers van Buitenlandse Zaken zich over de vorderingen die kandidaat-lidstaten maken. Nederland vindt dat Servië nog niet klaar is voor een volgende stap.
Servië heeft in december 2009 het EU-lidmaatschap aangevraagd. Begin 2014 gingen de toetredingsonderhandelingen formeel van start.
Voordat een land daadwerkelijk kan toetreden tot de Europese Unie moet het aan een lange lijst van voorwaarden voldoen. Voor elke volgende stap in het toetredingsproces moeten alle 27 lidstaten toestemming geven.
Stokken
De Nederlandse regering vindt dat Servië niet voldoende vorderingen maakt. Onlangs sprak Veldkamp al zijn zorgen uit over het tempo waarin het land hervormingen doorvoert. "Die zien we stokken", zei de minister daarover in een Kamerdebat.
Er zijn vraagtekens over de rechtsstaat en over mediavrijheid. "Kijkend naar de zorgelijke ontwikkelingen in Hongarije en deels in Slowakije is het logisch dat we echt eisen op het gebied van de rechtsstaat mogen stellen aan een kandidaat-lidstaat", zegt Veldkamp.
Kwestie-Kosovo
Bovendien is slechts vijftig procent van de standpunten over buitenlands beleid in lijn met het Europese beleid. Zo erkent Servië de in 2008 uitgeroepen onafhankelijkheid van Kosovo niet.
Andere kandidaat-lidstaten in de westelijke Balkan hebben dat volgens Veldkamp al wel helemaal gedaan. "Dus wij verwachten komende tijd echt meer stappen van Servië."
Druk op de ketel
De minister probeert vandaag ook andere landen mee aan boord te krijgen van deze koers, zodat Nederland niet alleen staat. "We willen nu echt druk op de ketel bij Servië zetten", aldus Veldkamp. Een te snelle toetreding voordat goed aan alle voorwaarden is voldaan zou de Unie verzwakken in plaats van versterken.
Een maand geleden was het nog onrustig in het Servische parlement. Een debat over een ingestort treinstation liep flink uit de hand. Parlementariërs gingen met elkaar op de vuist: