"Je kunt niet steeds zeggen dat je pal achter onze politie en hulpverleners staat, maar een keer per jaar wegkijken", licht CDA-leider Henri Bontenbal toe op X.
CDA verandert standpunt en pleit nu ook voor vuurwerkverbod

Het CDA vindt het niet langer te verantwoorden om vuurwerk te verkopen aan consumenten en pleit daarom voor een verbod. De christendemocratische partij stelt voor om alleen organisaties of buurtcoöperaties met een vergunning toe te staan vuurwerk af te steken.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Na de afgelopen jaarwisseling drongen burgemeesters uit het hele land opnieuw aan op een vuurwerkverbod. Later sloten ook alle ziekenhuizen zich bij deze oproep aan.
Medestanders van het CDA zijn vooralsnog alleen in de oppositie te vinden. GroenLinks-PvdA en Partij voor de Dieren werken bijvoorbeeld aan een initiatiefwet om consumentenvuurwerk wettelijk te verbieden. De partijen trokken daarvoor een tweeënhalf jaar oud initiatiefwetsvoorstel uit de kast.
In de zomer van 2022 werd dat wetsvoorstel in de Kamer besproken, maar GroenLinks/PvdA en PvdD zagen in dat de wet geen meerderheid zou halen. Om te voorkomen dat wet definitief zou worden verworpen, staakten ze de behandeling.
Alleen fop- en schertsvuurwerk
De wet houdt in dat er een algemeen vuurwerkverbod voor consumenten komt. Al het vuurwerk vanaf categorie F2 mag niet langer worden afgestoken door consumenten. Die mogen alleen nog F1-vuurwerk afsteken, zogenaamd fop- en schertsvuurwerk.
Coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben zich al eerder tegen het verbod uitgesproken. De Tweede Kamer gaat binnenkort in debat over ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling.
Sinds het vuurwerkverbod er in een aantal gemeenten is, wordt het stelselmatig overtreden. Het is in de praktijk niet te handhaven, blijkt bijvoorbeeld uit deze video van de jaarwisseling twee jaar geleden in Apeldoorn: