Spoedzorg dierenartsen fors duurder, baasjes vaak verrast door torenhoge kosten

De dierenartskosten zijn de afgelopen jaren fors gestegen en vooral de prijzen van spoedzorg (zorg voor dieren in het weekend en avond) zijn opvallend hard gestegen. Vooral bij grote commerciële ketens zijn de prijzen van behandelingen duur, in vergelijking met zelfstandige dierenartsenpraktijken. Zo is de spoedzorg daar tot wel 40 procent hoger dan bij een zelfstandige dierenartspraktijk. Dat kan om een verschil gaan van honderden, soms duizenden euro's.
Dat blijkt uit een onderzoek van het landbouwministerie naar dierenartskosten. De hoge kosten van de dierenartsen zijn al tijden een doorn in het oog van veel baasjes van honden, katten en konijnen. Ook het ministerie van Landbouw wilde weten of de kosten van dierenartsen zijn gestegen en liet dit - op verzoek van de Tweede Kamer - onderzoeken.
Uit het rapport blijkt dat de tarieven voor alle typen zorg (zowel de gewone zorg als spoedzorg samen) tot 2,5 keer sneller zijn gestegen als de inflatie. Maar de tarieven voor spoedzorg zijn veel harder gestegen: dat is de zorg in de avonduren of in het weekend. Die tarieven zijn 3 tot 3,5 keer sneller dan de inflatie.
Prijzen van commerciële ketens zijn hard gestegen
Dan zijn er ook nog eens grote verschillen als je naar een commerciële keten gaat of een zelfstandige praktijk. De tarieven van ketens zijn als het om deze spoedzorg gaat 40 procent hoger voor spoedzorg.
Veel dierenartsenpraktijken zijn de afgelopen jaren overgenomen door dit soort commerciële ketens, zoals AniCura en Evidensia. We tellen in ons land 1200 dierenartspraktijken, 490 daarvan (40 procent) zijn in handen van grote ketens.
In deze video die we eerder maakten, kun je zien dat de kosten voor sommige baasjes reden zijn om hun huisdier te dumpen:
Staatssecretaris Rummenie (Landbouw) vindt de cijfers zorgelijk, maar zegt dat hij niet zomaar kan ingrijpen in de markt. Hij pleit daarom vooral voor meer transparantie: dat het voor een baasje dus duidelijk is wat een behandeling kost. Te vaak worden diereneigenaren nu verrast door torenhoge kosten.
"Je huisdier is je lief en leed. Als jouw dier iets mankeert dan wil je natuurlijk de beste zorg en ook weten wat je daarvoor betaalt. Dit is nu vaak niet duidelijk, met name binnen de spoedzorg. Daar gaat verandering in komen. Ik heb goede gesprekken met de beroepsgroep gevoerd en zij gaan daar prioriteit aan geven", zegt hij.
Om dierenartsen te helpen bij het transparant maken van de kosten van een behandeling, gaat het ministerie extra geld vrijmaken voor de beroepsgroep: 250.000 euro. Met dat geld wil het kabinet helpen dat elke dierenarts transparant maakt wat een behandeling van je hond of kat kost. En je dus niet meer overvallen kan worden door een gepeperde rekening. Ook is de Autoriteit Consument en Markt (ACM) inmiddels een onderzoek gestart. Veel van die spoedeisende zorg is overgenomen door een paar grote, commerciële ketens die de markt domineren. De staatssecretaris wil weten wat de mogelijkheden zijn om in te grijpen, zoals bijvoorbeeld het invoeren van maximum tarieven.
Maximum tarieven
De Tweede Kamer wil harder ingrijpen. SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks-PvdA en NSC en PVV willen een maximumtarief voor spoedzorg. De SP wil dat zelfs voor alle dierenartszorg.
Beroepsvereniging KNMvD maakt zich al langer zorgen over de hoge kosten van de spoedzorg. "Bij spoed hebben baasjes vaak geen keuze, want hun eigen praktijk is dan dicht en zijn ze aangewezen op een spoedkliniek of dierenziekenhuis. De spoedzorg is wat de KNMvD betreft een aandachtspunt, daar is soms een groot prijsverschil tussen dierenziekenhuizen en zelfstandige kleine praktijken."