Spanning rond Voorjaarsnota: 'Na nacht overleg wordt er langzaam vooruitgang geboekt'

De fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn het na een hele nacht onderhandelen nog altijd niet eens. Het overleg begon gisterochtend rond 09.30 uur en is vanochtend nog altijd niet afgelopen. Waarom het zo lang duurt, is niet duidelijk.
"We horen dat er over bepaalde punten overeenstemming zou zijn en er vooruitgang wordt geboekt, maar er moet over alles overeenstemming zijn. Lukt dat niet, dan kan het altijd nog klappen en is de kans heel groot dat het kabinet ook valt", zegt politiek verslaggever Marieke van de Zilver.
Meer dan 24 uur overleg
PVV, VVD, NSC en BBB onderhandelen al langer dan een etmaal over de voorjaarsnota, maar er is nog geen overeenstemming. De voorjaarsnota is een update van de begroting na Prinsjesdag. Het overleg werd gisteren kort onderbroken voor stemmingen in de Tweede Kamer, maar daarna ging het de hele nacht door.
Gisteravond laat sloot ook premier Schoof aan bij de onderhandelingen. "De vogels zijn buiten begonnen met fluiten, maar op het ministerie van Financiën praten de onderhandelaars nog altijd door", zei politiek verslaggever Marieke van de Zilver vanochtend vanuit Den Haag. "Een eind lijkt nog niet in zicht."
Heinen zei gisteren in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z dat de coalitiepartijen nog tot donderdag hebben om de voorjaarsnota af te krijgen. Coalitiepartijen zeiden eerder dat ze er gisternacht uit wilden komen, die deadline is niet gehaald.
Bij aanvang van de gesprekken gisteren zeiden de partijleiders niets noemenswaardigs. "We gaan proberen eruit te komen. Alles wat ik nu zeg, helpt dat proces niet", zei PVV-leider Geert Wilders. Eigenlijk moet het wel af vandaag, zegt politiek verslaggver Frits Wester. "Lukt dat niet, dan is het wel echt einde verhaal voor dit kabinet."
Risico's aan nachtelijk overleg
Volgens Frits Wester zijn er heel veel wensen en is er weinig geld. "NSC en de BBB willen veel meer geld uitgeven, dan de VVD en hun minister Heinen. De minister van Financiën wil vast houden aan de begrotingsregels." Wester stelt dat er risico's zijn aan nachtelijk onderhandelen. "En dan ga je tot diep in de nacht door om een besluit te forceren; dan is de kans op fouten groter. En de kans dat er iemand aan tafel breekt. Echt niet ideaal er zitten echt wel risico's aan om zo lang door te onderhandelen."
De wensen van de vier partijen liggen ook ver uiteen, bleek al bij de start van de onderhandelingen over de voorjaarsnota. Zo wil de PVV lagere huren en goedkopere boodschappen. De VVD wil graag meer geld voor defensie en de kinderopvang goedkoper maken.
NSC wil weer het arbeidsongeschiktheidsstelsel verbeteren. Tienduizenden mensen zijn onlangs geraakt door fouten bij het berekenen van de WIA-uitkeringen en NSC wil ook goedkopere kinderopvang. En de BBB ten slotte, wil juist weer extra geld lenen voor bijvoorbeeld infrastructuur, denk aan buslijnen en treinlijnen in de regio.
Ingewikkelde puzzel
De voorjaarsnota is een tussentijdse bijstelling van de lopende begroting aan de hand van financiële mee- en tegenvallers. Het was al lang duidelijk dat dit een ultieme test zou worden voor de coalitie.