Streng regime overlastgevers Ter Apel nog niet gebruikt

Het groots aangekondigde strenge regime voor overlastgevers in het aanmeldcentrum in Ter Apel is nog niet gebruikt. Oud-minister Faber wilde er met deze proef voor zorgen dat asielzoekers die zich niet aan de regels houden, niet meer kunnen gaan en staan waar ze willen. Maar tot dusver is er geen aanleiding geweest om deze zware maatregel toe te passen, laat een woordvoerder van het COA weten.
Sinds een kleine drie weken is het het strenge regime in werking, een zogeheten 'procesbeschikbaarheidslocatie' (pbl). Overlastgevende asielzoekers die daar terechtkomen, moeten in het gebied rondom de opvanglocatie blijven. Het gaat om de omgeving die nu is aangewezen als veiligheidsrisicogebied en waar toezicht wordt gehouden. Ze kunnen niet meer naar het dorpscentrum van Ter Apel. Komen ze daar wel, dan kunnen ze in de gevangenis belanden.
Verscherpt toezicht
Daar kwam veel kritiek op van onder andere de gemeenteraad. Want hiermee konden de mensen die problemen veroorzaken nog wel gewoon naar het winkelgebied en het dorp. Uiteindelijk werd er toch een manier gevonden, na een motie van de VVD in de Tweede Kamer, om raddraaiers vast te zetten.
Vijf lege plekken
Alleen blijkt dus nu dat er nog geen gebruik van is gemaakt. Zijn er dan geen overlastgevers? Volgens het COA, dat namens het ministerie gaat over de opvang, is er nog geen aanleiding geweest de maatregel toe te passen. Echt zware gevallen die binnen moeten blijven zijn er nog niet. En dus blijven de vijf bedden tot nu toe leeg.
Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?
Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.