Strijd tegen agressie in openbaar vervoer: boa's mogen ID's controleren

Boa's in het openbaar vervoer mogen vanaf volgend jaar zelf de identiteit van zwartrijders en overlastgevers vaststellen. Een nieuwe wet van demissionair staatssecretaris Thierry Aartsen (Infrastructuur, VVD) moet de agressie tegen de handhavers verminderen.
Het gaat om alle soorten boa's, niet alleen in het openbaar vervoer, maar ook boa's werkzaam in de openbare ruimte, milieu en welzijn. Vanaf 1 januari mogen zij de opgegeven identiteit controleren aan de hand van de foto van diegene in het rijbewijzenregister. Daarmee moet de kans op escalatie worden verkleind.
Tot dusver moesten boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren) in het openbaar vervoer bij twijfel over de identiteit van een zwartrijder of overlastgever wachten op de politie. Alleen politie mocht de opgegeven identiteit vergelijken met gegevens in het rijbewijzenregister.
Maar tijdens dat wachten kwam het vaak tot agressief gedrag tegen de handhavers.
Agressie blijft toenemen
De agressie in het openbaar vervoer blijft maar toenemen. Uit cijfers van de NS blijkt dat NS-medewerkers het afgelopen jaar weer vaker slachtoffer van ernstige fysieke en verbale incidenten. Het ging in 2024 om 1095 meldingen, 5 procent meer dan een jaar eerder. De agressie is volgens de NS ook heftiger geworden.
Het gaat vaak om bedreiging van medewerkers, maar in 336 gevallen was sprake van lichamelijk geweld. De NS stelt verder dat het aantal letselgevallen met ruim een derde steeg tot 338.
Vorig jaar april werd een conducteur zeer ernstig mishandeld in een trein tussen Delft en Den Haag. De vrouw ging samen met een collega achter een groep van zo'n zes tot acht jongens aan in de dubbeldekkertrein. Daarbij werd ze van de trap geduwd en ernstig mishandeld toen ze op de grond lag. Ook een machinist zou klappen hebben gekregen.
Dat was aanleiding voor NS-personeel om uit protest de treinen tegelijkertijd in het hele land enkele minuten stil te zetten.
Teleurstelling
De openbaar vervoerders, verenigd in OV-NL, reageren vandaag teleurgesteld op het besluit van de staatssecretaris. Zij hadden gehoopt op een meer gerichte aanpak op vervoerslijnen waar veel problemen zijn.
Ook wijzen ze erop dat veel overlastgevers en zwartrijders geen rijbewijs hebben en dus ook niet in het rijbewijzenregister staan.