Boeren en bestuurders komen met gezamenlijk stikstofplan

Boerenorganisaties hebben een stikstofplan gepresenteerd waarbij ze pleiten voor bijna een halvering van de uitstoot. Daarbij zijn in bepaalde gevallen verplichte maatregelen ook geen taboe, staat in een gezamenlijk voorstel met onder meer provincies en gemeenten.
Het plan om Nederland van het 'stikstofslot' te krijgen, komt van LTO (Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland), jonge boeren en tuinders (NAJK), provincies (IPO), gemeenten (VNG) en waterschappen (UvW).
Zij komen nu in actie omdat ze vinden dat het demissionaire kabinet te weinig doet aan het stikstofprobleem. Doordat de stikstofuitstoot al jarenlang te hoog is, zit het land op slot. Bijvoorbeeld bouwprojecten en aanleg van wegen zijn stil komen te liggen.
Natuurherstel
In het plan staat dat stappen moeten worden gezet voor het terugdringen van de stikstofuitstoot waardoor ruimte ontstaat voor vergunningverlening en natuurherstel. "Het is een belangrijke bouwsteen voor het startpakket van het kabinet", aldus de organisaties.
Volgens het plan zullen alle sectoren een substantiële bijdrage leveren. Daarbij maakt de land- en tuinbouw zich hard voor een doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen en stoffen die luchtverontreiniging veroorzaken in 2035 met 42 tot 46 procent te verlagen.
De initiatiefnemers verbinden zich aan afrekenbare reductiedoelen op sector- en bedrijfsniveau. "Door doelen te stellen worden ondernemers die al veel hebben geïnvesteerd in de vermindering van stikstofuitstoot beloond. Agrarische ondernemers krijgen de tijd, de middelen en de ruimte om hieraan te voldoen, met een afrekenbaar tussendoel in 2030. Hiervoor zijn landelijke regelingen nodig om te kunnen innoveren, afschalen, verplaatsen of op te kopen."
Zelfs verplichte maatregelen
Voor twee tot vijf zeer kwetsbare natuurgebieden komen er verplichte maatregelen en voor de overige Natura 2000-gebieden geldt tot 2030 een vrijwillige aanpak. Als dat onvoldoende oplevert komen ook hier verplichte maatregelen in beeld.
LTO-voorzitter Ger Koopmans zegt dat met dit plan 'boeren en tuinders eindelijk weer investeren in innovatie en verduurzaming van het bedrijf. En PAS-melders en interimmers kunnen gelegaliseerd worden'.
"Nederland wil vooruit. We moeten snel stappen zetten om de natuur te herstellen en ondernemers snakken naar duidelijkheid en perspectief voor de toekomst. We markeren met deze bouwsteen een belangrijke stap die we samen willen zetten. Wij roepen op tot een gezamenlijke tafel voor de uitwerking om dit pakket in te richten, zodat er zo snel mogelijk een compleet en doorgerekend totaalpakket ligt", zegt voorzitter Ina Adema van het Interprovinciaal Overleg (IPO).
Reactie demissionair minister Wiersma
Demissionair minister Femke Wiersma (BBB) zegt in een reactie dat ze het 'mooi om te zien' vindt 'dat de medeoverheden en sectorpartijen samen met een plan zijn gekomen'.
"Ik ga het plan goed bestuderen, maar op het eerste gezicht zie ik vooral veel overeenkomsten met het kabinetsplan. [...] Ik hoop dat we de intensieve gesprekken met de medeoverheden en sectorpartijen kunnen voortzetten, zodat we samen snel de plannen verder kunnen uitwerken.”
Politiek verslaggever Fons Lambie: "Het plan van de boerenorganisaties en de provincies is een nieuw initiatief om een stap verder te komen in de slepende stikstof-discussie. De vraag is nu of het kabinet het overneemt. Veel lijkt al op wat minister Wiersma in de pijplijn heeft, maar het kabinet is het nog niet eens, zo horen we achter de schermen: zijn deze maatregelen genoeg om weer vergunningen af te geven voor woningen en bedrijven? VVD en NSC dringen aan op harde stappen, maar is de BBB-minister bereid om stappen te zetten in de verkiezingscampagne, met nog maar een paar maanden tot verkiezingen? En hoeveel miljarden zijn daarvoor nodig? Dat zijn cruciale vragen die het kabinet de komende tijd moet beantwoorden."