RTL Nieuwspanel

Deel vakantiegangers mijdt bestemmingen om kans op extreem weer: 'Laat Gardameer even links liggen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Rob EngelaarDeel vakantiegangers mijdt bestemmingen om kans op extreem weer: 'Laat Gardameer even links liggen'
RTL

De soms extreme weersomstandigheden van de afgelopen zomers zijn voor een vijfde van de mensen die de komende weken op vakantie gaan, reden om bepaalde bestemmingen te mijden. Dat blijkt uit onderzoek onder leden van het RTL Nieuwspanel.

Nog eens 17 procent van de ondervraagden liet bepaalde bestemmingen altijd al links liggen vanwege de kans op ongewenste weersomstandigheden.

Vooral (extreme) hitte ontwijken veel mensen liever: "Zuid-Europa wordt mij te warm in de zomer", schrijft een panellid. "Ik ga graag eropuit om steden en dorpjes te bezoeken. In de bloedhitte is dat niet leuk meer."

Gardameer

Andere mensen gaan liever in een andere periode naar Zuid-Europa: "Ik ga liever niet meer in het hoogseizoen naar landen aan de Middellandse Zee, veel te heet. In de nachten slaap je niet en overdag heb je nergens zin in", legt een panellid uit.

Ook het Gardameer, waar zware hagelbuien vorige zomer veel schade aanrichtten, wordt genoemd als bestemming die mensen bewust niet kiezen: "Ik wil niet meer naar het Gardameer in Italië, omdat het weer daar zo onvoorspelbaar en wispelturig is", legt een panellid uit. En een ander zegt: "Het Gardameer laat ik even links liggen. Misschien over een paar jaar weer eens kijken."

Vakantiegangers Gardameer getrakteerd op noodweer: hagelstenen als tennisballen
Lees ook

Vakantiegangers Gardameer getrakteerd op noodweer: hagelstenen als tennisballen

Een van de Nederlanders die daar vorig jaar in het noodweer terechtkwam, is Kevin Mallie uit Maassluis. Hij, zijn vrouw en zijn kinderen moesten toen onder de tafel in de caravan schuilen terwijl hagelstenen zo groot als tennisballen door de ruiten vlogen.

"Dat was behoorlijk heftig", zegt hij nu, "toch zou ik mijn vakantiebestemming daar niet van af laten hangen. Omdat ik het als een incident beschouw."

Hagelhoes

Hij zou het risico dus opnieuw nemen, maar zegt door die ervaring wel voorzorgsmaatregelen te nemen. "Ik zou een hagelhoes meenemen voor de caravan. En ik zou, mocht er noodweer op komst zijn, de auto in een parkeergarage zetten."

Overigens had Mallie voor deze zomer een vakantie in Spanje gepland, maar omdat de twee eigenaren van die camping juridisch met elkaar in de clinch liggen, blijft die camping dicht. "Het wordt daarom uiteindelijk toch een camping in eigen land.

"Moeder wat was het heet!!"

Bijna de helft van de vakantiegangers uit het panel heeft in de afgelopen vijf jaar zelf te maken gehad met extreme weersomstandigheden. Vooral de zomer van vorig jaar hebben veel mensen nog vers in het geheugen: "Ik was vorig jaar in Spanje, Benidorm, moeder wat was het heet!!"

Sommigen hadden zelfs dubbel pech: "Vorig jaar in Frankrijk hebben wij een mega hittegolf gehad en toen dat klaar was hadden we modderstromen op de camping."

Vorige zomer was er een van vele extremen: hittegolven met temperaturen ver boven de veertig graden teisterden grote delen van Zuid-Europa, in Griekenland woedde de grootste Europese natuurbrand ooit, Italië, Slovenië, Noorwegen en Zweden kregen te maken met hevige regenval en overstromingen, en bij het Italiaanse Gardameer vielen enorme hagelstenen uit de lucht.

'Kunt toch niet voorspellen'

Toch laten de meeste vakantiegangers, bijna twee derde, de bestemming voor de zomervakantie niet afhangen van de kans op extreme omstandigheden. "Je kunt toch niet voorspellen waar iets gebeurt", zegt iemand. Maar eenmaal ter plekke wordt het weer wel in de gaten gehouden: "Als ik een dagje naar het Gardameer ga, let ik wel op de weersvoorspellingen."

Er zijn dan ook nauwelijks veranderingen als het gaat om de landen die deze vakantieperiode bezocht worden. Net als vorig blijft een kwart van de vakantiegangers in eigen land, gevolgd door Frankrijk, Spanje en Italië. Wel geven sommige mensen aan binnen een land een andere bestemming te kiezen: "Te heet, kans op bosbranden. Daarom niet naar Zuid- Frankrijk maar naar Bretagne", aldus een deelnemer.

Snel vergeten

Van de vakantiegangers die vorige zomer te maken hadden met extreem weer, gaf een derde kort na die vakantie aan risicovolle bestemmingen in de toekomst te mijden. Maar van deze groep komen 4 op de 10 mensen daar nu op terug, en zeggen zich toch niet te laten leiden door de kans op extreme omstandigheden.

Na dagen vol regen en lage temperaturen zou je het niet zeggen, maar de aarde warmt toch echt nog steeds op. Sterker nog, klimaatverandering is juist een logische verklaring voor het weer van de afgelopen tijd.

Verantwoording

Het onderzoek is uitgevoerd op 24 t/m 26 juni onder ruim 18.000 leden van het RTL Nieuwspanel, waaronder zo'n 6500 mensen die deze zomer (jul-aug) op vakantie gaan. Het onderzoek is na weging representatief voor vijf variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, werkzaamheid en politieke voorkeur. Het RTL Nieuwspanel telt ruim 43.000 leden.

Wil jij voortaan ook meedoen aan onderzoeken van het RTL Nieuwspanel? Meld je dan hier aan!

Lees meer over
VakantieVrije TijdExtreem weerHagelHittegolfRTL Nieuwspanel

Laatste video's van RTL Nieuws

Straat vol politie en ambulances na steekpartij: 'Ik schrik me kapot'
Twee slachtoffers

Straat vol politie en ambulances na steekpartij: 'Ik schrik me kapot'