Belastingbetalende royals? Dat levert niks op (en het gaat niet gebeuren)
Als het aan de Tweede Kamer ligt, gaan koning Willem Alexander, koningin Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix belasting betalen over hun inkomen. Klinkt wellicht als een goed idee, maar het is vooral een symbolische actie. En of het gaat gebeuren is überhaupt nog maar de vraag.
Er gingen gisteren 90 handen de lucht in bij de stemming over de motie van DENK-Kamerlid Stephan van Baarle. En daarmee was er een ruime meerderheid voor het plan om de grondwet te wijzigen.
Dat is nodig om de huidige situatie, waarin leden van het koninklijk huis vrijgesteld zijn van het betalen van belasting, te veranderen.
Royale vrijstelling
Die vrijstelling geldt ook voor de jaarlijkse bedragen die Willem-Alexander, Màxima, Amalia en Beatrix van de staat ontvangen. Voor de koning gaat het dit jaar om een bedrag van 1.007.000 euro aan toelage, zoals de salarissen genoemd worden.
Waar er bij werkenden belasting betaald moet worden over salaris, krijgt de koning bovengenoemd bedrag netto overgemaakt op zijn rekening.
Flinke min
Stel dat de koning over zijn toelage sociale premies en inkomstenbelasting zou moeten afdragen, dan levert hem dat een min van 489.147,60 op. Van de toelage van de koningin gaat 188.682,57 euro naar de fiscus, blijkt uit het invullen van de bedragen van de toelage in een online tool van salarisstrookjesverwerker ADP.
Opgeteld bij de afdrachten aan premies en belasting van de kroonprinses en de oude koningin, gaat het om een bedrag van pak 'em beet 1.081.816 euro, berekende RTL Z.
Excuus Rutte: heel ingewikkeld
Maar zo simpel is die rekensom niet, blijkt uit antwoorden van premier Mark Rutte op Kamervragen over het onderwerp. Dat komt bijvoorbeeld omdat er dan ook aftrekposten zullen zijn, schrijft Rutte. Veel te ingewikkeld, vanwege de bijzondere positie van de koning en de manier waarop de staat hem en zijn familie betaalt.
De kans dat de uitzonderingspositie voor Willem-Alexander en z'n familieleden wordt beëindigd, is overigens heel erg klein, om niet te zeggen nihil. Om de grondwet te wijzigen zijn zeven stappen nodig. Gisteren was pas de aanzet tot stap één.
En zelfs als de huidige Tweede en Eerste Kamer akkoord zijn met het plan, dan biedt dat nog geen garantie op het slagen van het plan. Er zal namelijk sowieso nog een verkiezingsronde tussen moeten zitten.
En daarna moeten de Tweede en Eerste Kamer opnieuw goedkeuring geven. En dit keer met een meerderheid van tweederde van de stemmen. Dat werd gisteren niet gehaald en zal ook nooit gehaald worden, verwacht Stephan Koole, redacteur van de politieke redactie van RTL Nieuws.
Vestzak-broekzak
En mocht het toch zover komen, dan zal er hooguit meer geld vanuit de schatkist naar de leden van het koninklijk huis worden overgemaakt. Stel dat de koning belasting over z'n inkomen gaat betalen, dan zal de staat de toelage in zo'n mate verhogen dat Willem-Alexander er niets van merkt. Hij heeft immers recht op de toelage.
Om te zorgen dat hij, Màxima, Amalia en Beatrix netto hetzelfde overgemaakt krijgen, moet het totaal aan toelagen met 2.142.211 euro omhoog. Het goede nieuws: dat bedrag komt vervolgens in de vorm van inkomstenbelasting en sociale premies weer bij de fiscus terecht en daarmee is de vestzak-broekzakcirkel rond.