ECB verhoogt rente niet verder: blijft op hoogste niveau ooit staan

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor het eerst sinds juli vorig jaar de rente niet verhoogd. Dat lijkt misschien goed nieuws voor consumenten die geld lenen, maar de ECB-rente staat nog wel op het hoogste niveau sinds het ontstaan van de ECB.
De officiële rentetarieven van de ECB veranderen niet. Het belangrijkste tarief, de depositorente, blijft staan op 4 procent.
Deze rente ontvangen banken, zoals ABN Amro, ING en Rabobank, als zij geld stallen bij de ECB.
Hypotheek- en spaarrente
De depositorente is belangrijk, omdat de rente die banken vragen aan consumenten en bedrijven voor leningen, meestal op de depositorente zijn gebaseerd.
Ook de spaarrente hangt samen met de depositorente.
Hypotheekrente hoog
De flinke verhoging van de depositorente door de ECB sinds vorig jaar zomer heeft de hypotheekrente die huizenkopers moeten betalen al flink opgestuwd.
En nu de rente voorlopig nog hoog blijft, zijn huizenkopers dus ook nog even veroordeeld tot de huidige hoge hypotheekrente.
"Dus in vergelijking met huizenbezitters die hun hypotheekrente eerder tegen een veel lagere rente hebben vastgezet zijn potentiële huizenkopers de pineut", aldus RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.
Later toch nog een verhoging?
Het lijkt er weliswaar op dat er een einde is gekomen aan de reeks van renteverhogingen door de ECB. Maar centrale banken in het algemeen willen toch nog graag het idee levend houden dat ze de officiële rente nog één keer verhogen, om de inflatie te blijven bestrijden, zegt Schoenmaker.
"Ook al geloven beleggers niet dat centrale banken, zoals de ECB, de officiële rente nog een keer zullen optrekken."
"De verwachting is nog altijd dat de inflatie te lang te hoog blijft. Tegelijk is de inflatie in september aanzienlijk afgenomen", aldus de ECB.
Als financiële markten zouden denken dat het, in ieder geval voorlopig, gedaan is met renteverhogingen, dan zou de marktrente nu al gaan dalen. Dat zou in het voordeel zijn van huizenkopers, maar daarvan is nu dus nog geen sprake, legt Schoenmaker uit.
Sparen kost nog geld
Anderzijds hebben spaarders nog altijd te maken met een relatief lage spaarrente. Maar daar staat wel tegenover dat de inflatie in Nederland in september nog maar 0,2 procent is. Daarmee loont sparen nu meer, aldus Schoenmaker.