Rus krijgt 1,5 jaar cel voor omzeilen handelssancties vanuit Nederland
Een 56-jarige in Nederland wonende Rus moet 18 maanden de cel in omdat hij de Rusland-sancties omzeilde. Hij stuurde vorig jaar meerdere keren spullen naar Rusland die het Russische leger kon gebruiken in de oorlog tegen Oekraïne. Het ging onder andere om microchips voor computers en telefoons.
Dmitri K. vervalste documenten om zijn verboden handel verborgen te houden. Er kwam een onderzoek naar hem nadat zijn bank melding deed van ongebruikelijke transacties bij een speciale financiële afdeling van de politie. Na zijn arrestatie zat K. een tijd in voorarrest.
K., die in het Gelderse Gorssel woont, werd ook verdacht van de verkoop van drones, maar werd daarvan vrijgesproken. Op papier had hij wel drones gekocht om die daarna door te verkopen, maar die drones waren niet leverbaar waarna de bestelling werd geannuleerd. Er kan dan ook niet worden bewezen dat hij de drones heeft doorverkocht.
Sancties
Sinds de Russische invasie in Oekraïne, ruim anderhalf jaar geleden, heeft de Europese Unie omvangrijke pakketten met sancties tegen Rusland en Belarus ingesteld. De sancties bestaan onder meer uit reisverboden, het bevriezen van financiële tegoeden en import- en exportrestricties. De EU wil daarmee maximale druk uitoefenen op Rusland om de agressie in Oekraïne te beëindigen.
Volgens de rechtbank deed K. zaken met in Rusland gevestigde bedrijven die nauwe banden hadden met de Russische wapenindustrie en defensiebedrijven. Hij bestelde, al dan niet in opdracht van die bedrijven, de gesanctioneerde goederen en voerde daarbij soms zelfs een fictief bedrijf in Oekraïne als eindgebruiker in zijn administratie op.
Valse facturen
De verdachte was een essentiële schakel in deze omzeilingsroute, aldus de rechter. Na levering van de goederen controleerde hij of alles klopte en maakte valse facturen waarop een bedrijf op de Malediven als klant werd vermeld.
De goederen werden bij hem thuis opgehaald en de valse facturen werden gebruikt voor de uitvoer ervan via de Malediven, met Rusland als werkelijke eindbestemming. Dat hij op die manier bijdroeg aan de Russische 'aanvalsoorlog' tegen Oekraïne rekent de rechtbank hem ernstig aan.
Het bedrijf van K., Woerd-Tech, moet ook een boete van twee ton betalen.