GPT-NL

Overheid stopt 13,5 miljoen in Nederlandse versie ChatGPT

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Harold VersteegOverheid stopt 13,5 miljoen in Nederlandse versie ChatGPT
RTL

Met 13,5 miljoen euro subsidie wil TNO GPT-NL ontwikkelen, het eerste Nederlandse AI-model. Daarmee zouden we minder afhankelijk moeten worden van grote Amerikaanse techbedrijven.

AI-toepassingen als ChatGPT, ontwikkeld door het Amerikaanse OpenAI, zijn het afgelopen jaar doorgebroken bij het grote publiek. Ze kunnen op commando teksten schrijven, samenvatten of vragen beantwoorden. Om dat te kunnen zijn dit soort modellen getraind met grote hoeveelheden data. 

Openbare dataset

Bedrijven als OpenAI zijn niet transparant over hoe ze aan deze data komen. Daarom bestaan er grote zorgen over hoe eerlijk dit gebeurt. De EU heeft AI-bedrijven al gewaarschuwd dat er strengere wetgeving aankomt, en in de Verenigde Staten hebben kunstenaars AI-bedrijven aangeklaagd voor het schenden van hun auteursrecht. 

Maker ChatGPT mogelijk weg uit EU bij te strenge regels
Lees ook

Maker ChatGPT mogelijk weg uit EU bij te strenge regels

"Wij willen een veel eerlijker en verantwoordelijker model hebben", vertelt Selmar Smit, oprichter van GPT-NL aan RTL Z. "De brondata en het algoritme worden helemaal openbaar." Dat betekent ook dat iedereen die data kan doorzoeken, bijvoorbeeld op je eigen naam. Als je het er niet mee eens bent dat bepaalde data wordt gebruikt kan je bezwaar maken, legt Smit uit.

Chatbot bij Belastingdienst?

Als GPT-NL eenmaal beschikbaar wordt, zou het ook gebruikt kunnen worden door de Nederlandse overheid, zegt Smit. "We kunnen niet iedereen met medewerkers te woord staan, dus daar zou je een chatbot voor kunnen gebruiken. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen of ze die ingewikkelde brieven van de Belastingdienst in begrijpelijke taal kunnen uitleggen."

Je kan je afvragen of de 13,5 miljoen euro subsidie van het Ministerie van Economische Zaken genoeg is om een goedwerkend model te maken. AI-expert Remy Gieling wijst er in de RTL Z-studio op dat bedrijven als Google en Microsoft miljarden investeren in kunstmatige intelligentie.

De waarde van OpenAI wordt zelfs ingeschat op 90 miljard dollar. Gieling: "Ik hoop dat we het af kunnen met 13,5 miljoen, maar ik ben gezond sceptisch." 

GPT-NL ontwikkelaar Smit zegt dat hij ook niet probeert te concurreren met de AI-modellen van miljardenbedrijven. "Als je alleen een model wil maken dat die brieven van de belastingdienst kan uitleggen, heb je al die miljarden niet nodig."

TNO gaat voor GPT-NL samenwerken met het Nederlands Forensisch Instituut en SURF, een samenwerkingsverband van universiteiten en hogescholen. De eerste toepassingen van GPT-NL komen naar verwachting eind volgend jaar beschikbaar.

Lees meer over
TNOMinisterie van Economische Zaken en KlimaatKunstmatige intelligentieChatGPT