Honderden werknemers moederbedrijf ChatGPT dreigen op te stappen
Meer dan vijfhonderd van de ruim zevenhonderd werknemers van het Amerikaanse OpenAI, het bedrijf achter chatbot ChatGPT, dreigen over te stappen naar concurrent Microsoft. Dat melden ze in een brief aan het bestuur, verstuurd daags na het plotselinge ontslag van topman Sam Altman.
Onder meer medeoprichter Ilya Sutskever ondertekende de brief die circuleert op het internet. De ondertekenaars eisen dat het bestuur van OpenAI opstapt na een onrustig weekend. Doen ze dat niet, dan zullen de werknemers overstappen naar Microsoft, daar waar ex-ceo Altman inmiddels werkt, zo schrijven ze.
Altman werd afgelopen vrijdag plotseling ontslagen, omdat het bestuur hem niet meer vertrouwde. Dit weekend leek het er even op dat hij terug zou keren, maar dat gebeurt toch niet. Altman gaat namelijk aan de slag bij concurrent Microsoft, waar hij leiding zal geven aan een team dat onderzoek doet naar toepassingen rondom kunstmatige intelligentie (KI).
Microsoft is ook een van de grote investeerders in OpenAI en ChatGPT, dat werkt op basis van KI. Het bedrijf zou volgens bronnen aanvankelijk druk hebben uitgeoefend om Altman terug te laten keren bij OpenAI. Maar het bestuur van dat bedrijf benoemde ondertussen al een nieuwe topman.
KI-kenner Remy Gieling noemt de gebeurtenissen ongekend. "Het is een soort Game of Thrones van Silicon Valley geworden", zegt hij tegen RTL Z. OpenAI is volgens hem één van de koplopers van deze techniek en het bedrijf is groot geworden dankzij Altman. Dat hij nu op straat is gezet had niemand verwacht.
Aderlating
Het is bovendien een aderlating voor het bedrijf. Altman trok Microsoft aan boord bij OpenAI, het bedrijf stak miljarden in de chatbot. Hij wist bovendien veel talent aan zich te binden. "Het hele bedrijf dreigt leeg te lopen", aldus Gieling. Zonder kundige mensen ben je weinig in de wereld van techniek. "Voor Microsoft kan het veel opleveren."
Te meer omdat KI een heet hangijzer is in de industrie en iets waarin veel softwarebedrijven flink investeren. ChatGPT, waarmee je op commando teksten kunt schrijven, samenvatten of vragen kunt beantwoorden, brak afgelopen jaar door bij het grote publiek. Al zijn er ook veel vragen en zorgen over de betrouwbaarheid van de dienst.