'Cryptoboef'

Boete van 4 miljard voor Binance waarschuwing voor cryptowereld

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPBoete van 4 miljard voor Binance waarschuwing voor cryptowereld
RTL

Cryptoplatform Binance krijgt een van de hoogste bedrijfsboetes ooit van bijna 4 miljard euro van de Amerikaanse overheid. Het bedrijf bekent onder meer schuldig te zijn aan het overtreden van anti-witwasregels. CEO Changpeng Zhao moet daarom opstappen. De straf is een waarschuwing aan de cryptowereld, zeggen de Amerikaanse autoriteiten.

Zhao betaalt daarbovenop nog een persoonlijke boete van een kleine 50 miljoen euro. Het is allemaal onderdeel van een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie, die het een van de grootste bedrijfsboetes ooit noemt.

Het is bovendien een waarschuwing aan de sector: "Bedrijven die geen actie ondernemen om te voldoen aan de regels, kunnen strafrechtelijke maatregelen tegemoet zien", zegt het ministerie.

Deal hing in de lucht

In ruil voor de bekentenis kan Binance in bedrijf blijven. Dat gebeurt onder een nieuwe topman, Richard Teng. Daarmee moet ook voorkomen worden dat het bedrijf omvalt en gebruikers hun geld kwijt zijn.

De schikking hing al een tijdje in de lucht en werd gisteren in de rechtbank van Seattle officieel gemaakt. Daar moest de Zhao zich verantwoorden. "Ik heb fouten gemaakt en moet mijn verantwoordelijkheid nemen", schreef hij op X.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Binance wordt al een tijd onderzocht door lokale toezichthouders, omdat het zich niet aan de regels houdt. Het bedrijf is een van de grootste handelsplatformen voor cryptomunten ter wereld en sinds 2019 actief op de Amerikaanse markt, maar heeft daar geen vergunning voor. 

Ook ontduikt het bedrijf zijn verantwoordelijkheden, omdat gebruikers hun identiteit kunnen verhullen. In de aanklacht stond ook dat Binance voor honderden miljoenen aan transacties van Islamitische Staat, Hamas en Al Qaeda toestond, zonder daar melding van te maken.

Binance voor de rechter: 'Misdragingen crypto moeten stoppen'
Lees ook

Binance voor de rechter: 'Misdragingen crypto moeten stoppen'

De lijst met aanklachten is niet mals, zegt RTL Z beurscommentator Durk Veenstra. Schuld bekennen betekent bovendien de facto dat Binance een criminele organisatie is. "Ze zijn nu de sjaak", zegt hij. Zhao riskeert onder meer nog een celstraf. Na Sam Bankman-Fried is hij de volgende cryptoboef die wordt aangepakt, aldus Veenstra.

Zhao stapt op, maar blijft nog wel grootaandeelhouder van Binance. "Het is gek dat dat niet is aangepakt", zegt hij. 

De werkwijze van Binance is al een tijd een doorn in het oog van veel toezichthouders. In Nederland mag Binance zijn diensten niet langer aanbieden, na onenigheid met De Nederlandsche Bank (DNB). Afgelopen zomer moesten naar schatting meer dan 1 miljoen gebruikers hun heil zoeken in concurrerende aanbieders.

Dat Binance niet meer in Nederland zit, betekent niet dat Nederlandse cryptobeleggers niet geraakt worden door de schikking, zegt Bert de Groot, voorzitter van brancheorganisatie de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL). "Deze boete wordt betaald met de winsten die Binance heeft gemaakt dankzij Nederlandse beleggers."

DNB boete 'een schijntje'

Dat geld stroomt dankzij het resolute optreden van de VS ook naar dat land. Terwijl Nederland volgens de voorzitter maar lauwtjes optrad tegen het illegale handelen van Binance. De boete van ruim 3 miljoen euro die DNB oplegde, is volgens De Groot een schijntje. 

"Kijkend naar grote de groep van meer dan een miljoen Nederlandse beleggers, had DNB minimaal 100 miljoen moeten pakken", zegt hij.

Binance terug in Nederland? 'Kwestie van tijd'

Het handelen van Binance kan niet door de beugel en komt het bedrijf duur te staan. Het toezicht en de regels zorgen ervoor dat het steeds lastiger wordt voor het bedrijf om zaken te doen. Toch is het volgens De Groot een kwestie van tijd voordat het bedrijf ook weer in Nederland actief is.

Als het bedrijf gaat voldoen aan nieuwe Europese regels rondom cryptohandel, kan het gemakkelijker handelen op het continent. "Een vergunning in één land kan dan al genoeg zijn voor de rest", aldus De Groot. Het bedrijf is er slim genoeg voor: na een verplicht vertrek uit België werd een Poolse entiteit opgericht om de Belgen alsnog te bedienen.

Lees meer over
BinanceCryptocurrency