Is de overname van RTL Nederland positief of negatief? Vier vragen
De Belgische mediareus DPG Media wil RTL Nederland overnemen. DPG betaalt daar 1,1 miljard euro voor. Vier vragen over de overname.
In België heeft DPG verschillende tv-zenders. En in Nederland is het eigenaar van onder meer het AD, de Volkskrant, NU.nl en radiozender Qmusic. In België is het bedrijf eigenaar van de Waalse RTL-zenders, en in Vlaanderen van VTM. Voormalig topman van RTL Nederland Fons van Westerloo vindt de overname goed nieuws, maar er zijn ook zorgen.
1. Was deze overname te verwachten?
Dit is niet de eerste keer dat DPG probeert RTL Nederland over te nemen, zegt Van Westerloo. Tijdens de eerste overnamepoging, in 2021, was hij commissaris bij DPG. "Toen bood DPG 700 miljoen euro."
Maar toen wilde RTL Nederland in zee met Talpa, waar later geen toestemming voor kwam. "In die tijd was het een enorme teleurstelling dat het niet doorging."
Dat het DPG nu toch lukt RTL Nederland over te nemen, noemt hij voor DPG een 'toch wel geweldig resultaat'.
Volgens Van Westerloo is de overname heel logisch. Hij ziet 'enorm mooie synergieën' met VTM. Zo kunnen er gezamenlijke producties worden gemaakt en er kan samen worden ingekocht, zegt hij.
2. Blijven er genoeg verschillende nieuwskanalen over?
Journalistenvakbond NVJ maakt zich zorgen over de overname, zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. Hij zegt wel de synergievoordelen te zien, om te kunnen opboksen tegen wereldwijde spelers als Google en Meta, de moeder van onder meer Facebook.
Maar DPG heeft al meerdere kranten, en met RTL Nieuws erbij kan dat de pluriformiteit en de onafhankelijkheid in de weg zitten, vreest Bruning. "Op Nederlands niveau is dit echt wel een megafusie, die ook journalistiek een grote impact zal hebben."
"We moeten wel in gesprek over hoe hard de garanties zijn dat nieuwsmerken worden behouden en hoe we ervoor zorgen dat nieuwsprogramma's ook echt onafhankelijk blijven."
Mark Boukes, universitair hoofddocent communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, vraagt zich af of de uitgevers ook directe invloed gaan uitoefenen op het televisienieuwsaanbod.
De overname kan mogelijk wel een positief effect hebben op de nieuwsvoorziening bij RTL, zegt hij. "Misschien draagt dit bij aan meer inhoudelijke programma's, minder The Masked Singer en meer nieuws en opinie."
3. Wat betekent dit voor adverteerders?
De Bond van Adverteerders is 'positief-kritisch'. "Er ontstaat een nieuwe, grote speler die die positie ook kan misbruiken", aldus woordvoerder Henriette van Swinderen tegen persbureau ANP.
"Maar we gaan ervan uit dat deze overname vooral voordelen biedt voor adverteerders." RTL Nederland en DPG Media vullen elkaar aan, zegt zij.
Sven Sauvé, CEO van RTL Nederland, en Erik Roddenhof, bestuursvoorzitter van DPG Media, lichtten de overname gisteren toe. Bekijk hun reactie hier:
"DPG is vooral actief in print en radio, RTL is gespecialiseerd in televisie en streamingdiensten", zegt Van Swinderen. Zij ziet 'crossmediale mogelijkheden' voor adverteerders. "Campagnes op televisie kunnen ondersteund worden door advertenties in kranten of tijdschriften."
4. Is 1,1 miljard euro voor RTL Nederland veel?
De koers van RTL Group, de moeder van RTL Nederland en de verkopende partij, steeg vrijdag met 3,6 procent op de beurs van het Duitse Frankfurt. In de ogen van beleggers is die 1,1 miljard euro dus veel, anders zou de koers van RTL Group wel dalen, zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra.
Niet voor niets spreekt de CEO van RTL Group van 'een aanzienlijke strategische premie en ruim boven de huidige marktwaarde', zegt Veenstra. Hij maakt een snelle rekensom. De beurswaarde van RTL Group is zo'n 5,3 miljard euro. Dat is 4,9 keer de operationele winst (ebitda) van 2022 en 5,9 keer de geschatte ebitda-winst van 2023, dus gemiddeld 5,4 keer de winst, aldus Veenstra.
Als je die waardering toepast op RTL Nederland, dan kom je bij de ebitda-winst van RTL Nederland over 2022 van 161 miljoen euro uit op een waarde van RTL Nederland van 870 miljoen euro, rekent Veenstra voor. "Maar DPG is dus bereid om meer te betalen."