Nederland levert officieren voor bescherming schepen Rode Zee
Nederland gaat met stafofficieren een bijdrage leveren aan een internationale missie om schepen op de Rode Zee te beschermen tegen aanvallen van Houthi-rebellen. Het is al weken onrustig op de belangrijke handelsroute, waardoor Nederlandse rederijen voor hulp aanklopten bij het Ministerie van Defensie.
Die hulp komt er nu. Gisteravond kondigde de Amerikaanse minister van defensie Lloyd Austin al aan dat de VS een internationale coalitie heeft opgezet, waar ook Nederland deel van uit gaat maken. Vandaag bedankte demissionair minister van defensie Kajsa Ollongren op X haar Amerikaanse collega voor zijn 'leidende rol', en liet weten dat Nederland officieren bij gaat dragen.
Aanvallen vergelding voor Gaza
Houthi-rebellen uit Jemen vallen al weken schepen aan op de Rode Zee, uit vergelding voor de Israëlische aanval op Gaza. Naar eigen zeggen vallen de rebellen alleen schepen met een Israëlische connectie aan, al is die connectie in de praktijk soms ver te zoeken.
De Houthi's hebben laten weten dat de militaire bescherming niks verandert aan hun plannen.
Door de aanhoudende raket- en drone-aanvallen lieten veel rederijen de afgelopen dagen weten de route via de Rode Zee en het Suezkanaal helemaal te mijden. Omvaren kan, via Kaap de Goede Hoop, maar kost zo'n tien dagen langer. Daarom drong de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) al langer aan op hulp van defensie.
Operatie 'Prosperity Guardian'
Onder leiding van de VS werd operatie Prosperity Guardian (beschermer van welvaart) opgezet. Naast de VS en Nederland nemen ook het Verenigd Koninkrijk, Bahrein, Canada, Frankrijk, Italië, Noorwegen, de Seychellen en Spanje deel aan de coalitie. De landen zullen bijdragen aan patrouilles.
Annet Koster, directeur van de KVNR, zei gisteren al tegen RTL Z dat zulke patrouilles niet alleen een afschrikwekkende werking hebben, maar ook kunnen helpen bij het uit de lucht halen van drones en raketten: "Dat kunnen we als koopvaardij niet zelf."