Waarom 2023 tegen alle verwachting in toch een goed beursjaar was
Op de beurs heb je dit jaar prima kunnen verdienen. Zo steeg de belangrijke Amsterdamse AEX-index met meer dan 14 procent en dat is dan nog zonder dividend. RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra vertelt de belangrijkste oorzaken achter het mooie jaar voor beleggers.
2023 was het op vijf na beste jaar voor de AEX-index van deze eeuw. De AEX eindigde dit jaar bijna 98 punten hoger op 786,82 punten. Dat is een toename van 14,2 procent.
Dat is een stuk beter dan de daling van 14 procent in 2022. Of de periode aan het begin van deze eeuw, toen de AEX zelfs drie jaar achter elkaar daalde met een halvering van de koers als gevolg. En 2008 was met een daling van 52 procent helemaal een rampjaar.
Maar 2023 was dus een goed jaar voor beleggers in aandelen. Als je het dividend meetelde dan werd je met een belegging in de AEX-index zelfs ruim 17 procent rijker. Dat is veel meer dan de paar procent die je op een spaarrekening krijgt.
Dit viel er mee
Er zijn een paar redenen dat het een veel beter dan verwacht beursjaar is geworden, aldus Veenstra. Zo werd er op een recessie gerekend, maar in de VS kwam die niet. En in Europa is de recessie niet zo diep, zegt hij.
Verder daalde de inflatie sneller dan verwacht, aldus Veenstra. Dat had met name te maken met de energieprijzen die hard omlaag gingen, nadat ze vorig jaar juist heel hard waren gestegen.
En door die snelle daling van de inflatie kan de rente omlaag, legt hij uit. Hoe hoger de rente, hoe verleidelijker het is om deze op een spaarrekening te laten staan. Hoe lager de rente, hoe aantrekkelijker aandelen.
Daarnaast stuwde het optimisme over AI de koersen van bepaalde aandelen omhoog. Zoals van Microsoft, dat overigens een beursnotering heeft op Wall Street en niet in Amsterdam.
Ook technologieaandelen in Amsterdam profiteerden van de aandacht voor AI. Zo zijn Besi (+141 procent) en ASMI (+99 procent), die machines leveren waarmee chipmakers chips produceren, de twee grootste stijgers in de AEX dit jaar.
En hoe gek het ook klinkt: dat de oorlog in het Midden-Oosten tussen Israël en Hamas zich niet verder uitbreidde, tot bijvoorbeeld Iran, zorgde ook voor stijgende beurskoersen, aldus Veenstra.
2024
Wat het nieuwe jaar voor beleggers zal brengen is lastig te zeggen, zegt Veenstra. Veel optimisme die voor het komende jaar was ingeboekt is al verwezenlijkt.
Maar daar staat tegenover dat we er allemaal op vooruit gaan en als we meer blijven besteden, dan kunnen bedrijven meer winst maken, zegt hij. "Maar er zijn geen garanties. Het zal vast niet zo'n goed jaar worden als dit jaar", denkt Veenstra.
Bitcoin
Voor bitcoin was 2023 ook een goed jaar. De waarde van bitcoin steeg afgelopen jaar met 160 procent. Het vertrouwen in de cryptomunt is gegroeid omdat de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC begin januari mogelijk zogeheten bitcoin-fondsen gaat goedkeuren.
Het wordt dan makkelijker en goedkoper voor beleggers om in de digitale munt te investeren. De prijs voor bitcoin is zo snel opgelopen omdat beleggers verwachten dat die beleggingsfondsen ook worden goedgekeurd, aldus Veenstra.
Zelfs als die toelating er komt, dan nog is het de vraag wat dat zal betekenen voor de koers, zegt hij. In het verleden waren zulke momenten vaak reden voor uitverkoop, blijkt uit onderstaande grafiek.
Het goede beursjaar is ook terug te zien in de ranglijst van de allerrijksten ter wereld: de Bloomberg Billionaires Index van de 500 rijkste mensen. Met nog twee dagen te gaan dit jaar zijn zij er 1500 miljard dollar rijker op geworden. In 2022 verloren ze gezamenlijk nog zo'n 1400 miljard dollar.
Elon Musk
Tech-miljardairs gingen er vooral flink op vooruit. Zij zagen hun vermogen met bijna 50 procent groeien, vooral dankzij de toenemende belangstelling voor kunstmatige intelligentie. Niemand deed het beter dan Elon Musk, die de titel van rijkste persoon ter wereld heroverde op de Franse luxemagnaat Bernard Arnault van LVMH, genoemd naar modemerk Louis Vuitton en champagnebedrijf Moët Hennessy.
De AEX vierde eerder dit jaar ook het 40-jarig jubileum. Vier decennia vol megawinsten, bloed, zweet en tranen, zoals te zien is in onderstaande video: