Daling energieprijzen dempt inflatie: 3,8 procent in 2023
De inflatie in het afgelopen jaar is uitgekomen op 3,8 procent in vergelijking met 2022. In de decembermaand stegen de prijzen met 1,2 procent. Energie niet meegerekend werd het leven nog zo'n 3,4 procent duurder in de laatste maand van het jaar.
"De prijsontwikkeling van energie heeft al geruime tijd een grote invloed op het verloop van de inflatie", meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ten opzichte van 2022 zijn de energieprijzen gedaald, wat ervoor zorgt dat het inflatiecijfer gedrukt wordt.
Oorlog in Oekraïne
Hierdoor kwam de inflatie over het hele jaar een stuk lager uit dan de inflatie van gemiddeld 10 procent in recordjaar 2022. Dat jaar was de inflatie uitzonderlijk hoog door het herstel van de coronarecessie en de oorlog in Oekraïne. Daardoor gingen vooral de energieprijzen fors omhoog.
Vooral duurdere boodschappen en diensten zijn de belangrijkste redenen dat de prijzen ook vorig jaar nog fors verder stegen, meldt het CBS. Het gaat om een eerste raming, volgende week woensdag komt het definitieve cijfer. Dat zal zeer waarschijnlijk niet of nauwelijks afwijken.
Gedaalde energieprijs dempt inflatie
"Vanaf de zomer zie je dat de prijzen van voedingsmiddelen aan het dalen zijn", zegt Frank Notten, econoom van het CBS. Dat helpt om de inflatie te dempen. In december kwam de inflatie uit op 1,2 procent, in vergelijking met dezelfde maand in 2022.
"Dat is inderdaad vrij laag", zegt Notten. Dat heeft alles te maken met de dalende energieprijzen. In vergelijking met 2022 zijn de energieprijzen met wel 25 procent gedaald, vertelt hij.