Heft in eigen hand

In 't Goy bouwen bewoners zelf een nieuwe wijk om jongeren te behouden

Door RTL Z··Aangepast:
In 't Goy bouwen bewoners zelf een nieuwe wijk om jongeren te behouden
RTL

Een schrijnend woningtekort en hoge prijzen maken het in heel het land moeilijk om aan een huis te komen voor grote groepen mensen. Vooral starters zijn vaak kansloos. In het dorpje 't Goy, bij Houten, hebben bewoners het heft in eigen hand genomen en willen zelf een hele wijk uit de grond stampen.

't Goy is een klein plaatsje in de provincie Utrecht onder de rook van Houten. Met zo'n 700 inwoners is het een oase van rust.

Geen plek voor jongeren

Dat heeft een keerzijde. Voor de jongere bewoners van het dorp is er haast geen plaats om te wonen. De huizen die wel te koop staan, zijn te duur. Veel jonge mensen voelen zich gedwongen om bij hun ouders te blijven wonen of het dorp te verruilen voor een plekje ergens anders.

NVM: meer huizen verkocht, prijzen omhoog
Lees ook

NVM: meer huizen verkocht, prijzen omhoog

De 26-jarige Anouk Steenbeek is een van hen. Ze woont nu nog bij haar ouders en wil eigenlijk niet weg uit ’t Goy. "Ik zou hier graag blijven wonen", vertelt ze. "Mijn voetbalclub ligt eigenlijk in de achtertuin. Dat is een van de voordelen. En als je zou willen ben je zo weer in de stad. De rust heb je en de drukte kan je opzoeken."

Hoop

Voor Anouk gloort er inmiddels hoop dat ze ook echt een toekomst in haar dorp heeft. Want door een initiatief van de bewoners staat inmiddels de bouw van een nieuwe woonwijk op de planning. Uniek is dat dit niet is begonnen bij een projectontwikkelaar die een plan verzint en de grond opkoopt, maar bij de inwoners zelf.

Anouk Steenbeek wil dolgraag in de nieuwe wijk gaan wonen.
Anouk Steenbeek wil dolgraag in de nieuwe wijk gaan wonen.

Hans Miltenburg is voorzitter van de stichting Mooi 't Goy, die de kar trekt. "We hebben het heft in eigen handen genomen. We hebben zelf een architect kunnen regelen en iemand die ons wilde voorfinancieren."

50 woningen voor jong en oud

De gemeente Houten, waaronder 't Goy valt, werkte mee en ook de provincie bleek enthousiast. De ingrediënten van het plan: 50 woningen die passen binnen het karakter van het dorp.

Zo moet er een grote woonboerderij komen waar vijf seniorenwoningen in komen. Een zogenaamde 'jumbowoning', een groot statig pand waar vroeger een notaris of een bankdirecteur zijn intrek in zou nemen. En bovenal: betaalbare huizen voor jongeren, vertelt Miltenburg trots.

Want anders trekken ze allemaal weg. "We willen ze graag hier houden. We hebben hele leuke jonge mensen." Een leefbaar dorp kan niet zonder, denken ze in ’t Goy.

Betaalbaar

Uiteindelijk moet 40 procent van de woningen sociale huur of koop worden, 35 procent betaalbare koop, 5 procent huurwoningen voor senioren en 20 procent duurdere koop.

Ook de huizen voor ouderen zijn belangrijk, legt Miltenburg uit. Daardoor kunnen oudere mensen die nu nog in een huis wonen waar je prima met een heel gezin in past doorstromen en een plekje vrij maken.

Niet tot je 50e thuis

Nadat de plannen waren gemaakt werd pas een projectontwikkelaar aangesteld om ook daadwerkelijk de wijk te gaan bouwen. Voordat de eerste schop in de grond gaat, maakt de gemeente bindende afspraken met de ontwikkelaar zodat het plan van de bewoners ook daadwerkelijk zo uitgevoerd wordt.

De hoop is dat het bouwen in de zomer van dit jaar kan beginnen. En zo heeft Anouk eindelijk zicht op een eigen huis in haar geliefde 't Goy. "Doordat dit plan er is kan je wachten. Maar als het plan er niet zou zijn moet je verder gaan kijken, want je kan niet tot je vijftigste thuis blijven wonen."