Shell begint ontslagronde: banen weg bij groene tak
Shell is begonnen met snijden in het personeelsbestand. Er verdwijnen tweehonderd banen in de tak die werkt aan schonere energievormen. Later volgen ook banen in andere delen van het olie- en gasbedrijf. Shell staat onder grote druk van aandeelhouders om meer winst te maken.
Een Shell-woordvoerder wil niet zeggen of er ook in Nederland banen verdwijnen.
Het oliebedrijf maakte in oktober vorig jaar al bekend dat er 200 banen verdwijnen in de tak die werkt aan schonere energievormen. Dat betekent dat daar 15 procent minder personeel aan het werk gaat.
Ook 130 banen bij andere afdelingen verdwijnen. Er werken bij Shell wereldwijd ruim 90.000 mensen.
Waterstof
Shell zegt dat het de kosten met 2 tot 3 miljard dollar (1,8 tot 2,75 miljard euro) per jaar wil verlagen. Daar is een 'efficiënte slankere organisatie' voor nodig.
In de tak die aan schonere energievormen werkt, zijn onder meer de waterstofactiviteiten ondergebracht en activiteiten die industrie en transport schoner moeten maken.
Grote druk
Topman Wael Sawan van Shell staat al sinds zijn aantreden ruim een jaar geleden onder grote druk van met name Amerikaanse aandeelhouders. Vergelijkbare olie- en gasbedrijven als Exxon Mobil en Chevron presteren op de beurs beter dan Shell.
"Beleggers denken dat Shell minder goed rendeert dan de anderen", zegt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker. Dat zie je terug in de verhouding tussen de koers en de winst.
Die Amerikaanse bedrijven investeren minder dan Shell in schone energievormen omdat die niet dezelfde hoge winsten opleveren als de traditionele olie- en gasbaten. Sawan gaat nu ook meer de nadruk leggen op de producten die voor meer winst zorgen.
Dat het mogelijk op de lange termijn juist wel interessant is om meer in groene energie te investeren wordt zo genegeerd. "Voor nu zijn het de dollars die regeren bij Shell", zegt Schoenmaker.
Tegelijkertijd zegt het bedrijf wel dat het streven naar minder schadelijke uitstoot niet is losgelaten.