'Laatste fase'

Redding wankelende modeketen Shoeby stap dichterbij

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPRedding wankelende modeketen Shoeby stap dichterbij
RTL

Modeketen Shoeby is een belangrijke stap dichter bij het voorkomen van een faillissement gekomen. De schuldeisers van het bedrijf hebben inmiddels gestemd over een voorstel, waarbij zij hun tegoeden deels verliezen. Nu moet het plan nog goedkeuring krijgen van de rechter.

Dat zegt marketingmanager Janneke Schoenmakers van de modeketen tegen RTL Z. "We zitten in de laatste fase."

Shoeby werd in 1981 opgericht door ondernemers John en Mieke van Deursen en telt 230 winkels, waarvan 30 franchisevestigingen. Er werken zo'n 1500 mensen bij het Brabantse bedrijf.

Schuldsanering

Shoeby kondigde begin september aan dat het via een zogenoemde whoa-procedure een deal met haar schuldeisers wilde sluiten, omdat het door corona in de financiële problemen zou zijn gekomen. De 'wet homologatie onderhands akkoord' (whoa) geeft ondernemingen sinds 2021 een betere kans hun problematische schulden te saneren, en daarmee een faillissement te voorkomen.

Wankelende modeketen Shoeby probeert faillissement te voorkomen
Lees ook

Wankelende modeketen Shoeby probeert faillissement te voorkomen

Nu, vijf maanden later, zijn volgens Schoenmaker 'belangrijke stappen' in die richting gezet. Shoeby heeft een voorstel voor een schuldsanering opgesteld, en vóór de kerst voorgelegd aan de schuldeisers. "De stemprocedure is inmiddels afgerond, en we gaan nu de laatste fase van het whoa-traject in", aldus de marketingmanager.

"Dat betekent dat het plan door de rechter moet worden bekrachtigd. We zien de laatste fase met veel vertrouwen tegemoet."

Geld kwijt

Welk percentage van hun tegoeden de schuldeisers in de voorgestelde deal zullen kwijtraken, wil Shoeby niet zeggen. Of de stemming vorige maand ook tegenstemmers opleverde, wil het bedrijf evenmin kwijt. "Over de inhoud van het voorstel kan ik inhoudelijk geen mededelingen doen. Het traject is immers nog niet afgerond."

Oproep

Tips over de schuldsanering bij Shoeby? Stuur een mail naar de redactie.

Vermogende ondernemers

Modewinkelketen Shoeby is in handen van de vermogende ondernemersfamilie Van Deursen. In 2011 verkochten de oprichters een meerderheidsbelang in het bedrijf aan investeringsmaatschappij Bencis. Maar na een mislukte groeistrategie konden zij het belang enkele jaren later weer terugkopen.

Naast Shoeby investeert de familie ook in vastgoed en andere bedrijven. In 2019 verkocht de Van Deursen Group nog een portefeuille met winkels, winkelcentra en woningen ter waarde van 120 miljoen euro aan de Bossche vastgoedinvesteerder en projectontwikkelaar Certitudo. Die ging afgelopen september overigens failliet.

Tot 2017 stond de familie Van Deursen in de Quote 500, het laatste jaar met een geschat vermogen van 76 miljoen euro. Sindsdien moet zij het zonder notering in de rijkenlijst stellen. Niet omdat het vermogen verdampte, maar omdat dat niet meer genoeg was om de lijst te halen.

Lees meer over
John en Mieke van DeursenShoebyModeRetail