Overcapaciteit

Blokker verzelfstandigt megamagazijn; zoekt nieuwe klanten

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPBlokker verzelfstandigt megamagazijn; zoekt nieuwe klanten
RTL

Winkelketen Blokker gaat zijn megamagazijn in Geldermalsen verzelfstandigen in een apart logistiek bedrijf. Sinds het faillissement van Big Bazar en BCC kampt het distributiecentrum van 120.000 vierkante meter met een flinke overcapaciteit. Daarom wordt gezocht naar meer nieuwe klanten.

Dat bevestigt logistiek directeur John Schollink van Blokker-moeder Mirage Retail Group (MRG) na berichtgeving in vakblad Logistiek.nl. MRG kon de stap vandaag nog niet toelichten.

Kloppend hart

Het reusachtige Gelderse distributiecentrum van Blokker werd gebouwd in de jaren negentig, en is al decennialang het kloppende hart van de winkelketen. Afgelopen zeven jaar werd Geldermalsen nog belangrijker, omdat Blokker andere magazijnen in Gouda en Mijdrecht sloot. Blokker huurt het distributiecentrum sinds 2020 van vastgoedinvesteerder Joes Daemen.

Mede omdat de omzet van Blokker en het aantal vestigingen van de winkelketen de afgelopen tien jaar enorm afnam en er efficiënter gewerkt ging worden, kreeg het Gelderse distributiecentrum te kampen met een flinke overcapaciteit. Aanvankelijk vulde het bedrijf die overtollige ruimte op door ook te gaan werken voor toenmalige zusterbedrijven Big Bazar en BCC.

Overcapaciteit

Toen Big Bazar en BCC afgelopen herfst failliet gingen, keerde het probleem van de overcapaciteit echter weer in volle omvang terug. "Het distributiecentrum is op dit moment te groot", bevestigde topman Michiel Witteveen van Blokker-moeder MRG in oktober aan RTL Z. "Het vullen van die overcapaciteit heeft op dit moment onze specifieke aandacht."

Ahold redt Blokker-moeder van magazijnmisère
Lees ook

Ahold redt Blokker-moeder van magazijnmisère

Blokker slaagde er sindsdien in die capaciteit deels in te vullen met nieuwe klanten. Zo gingen de medische hulpmiddelenmaker Medisana en Ahold gebruik maken van het magazijn. "Het gaat daarbij onder meer om ontvangst en opslag van pallets", zei een woordvoerster van de retailgigant achter Albert Heijn, Delhaize en Bol destijds.

Werkgelegenheid

Nu blijkt dus dat het distributiecentrum in Geldermalsen helemaal wordt verzelfstandigd. Er zou een nieuw dochterbedrijf worden opgericht, onder de naam MRG Logistics. Overigens is er bij de Kamer van Koophandel nog geen bedrijf met die naam ingeschreven. Bij de logistieke dienstverlener zouden honderd vaste mensen en honderd flexwerkers werken, oplopend tot 250 in de piekperioden.

Dat betekent dat de werkgelegenheid afgelopen jaren al aanzienlijk is afgenomen. Op de eigen website meldt Blokker nog dat er 400 mensen in het magazijn werken, oplopend tot 500 voltijdsbanen in piekperioden.

Nieuwe klanten

Logistiek directeur John Schollink van MRG heeft nadrukkelijk de opdracht gekregen om andere grote klanten binnen te halen. In vakblad Logistiek.nl zegt hij dat Blokker voorlopig wel de grootste opdrachtgever zal blijven, maar dat het distributiecentrum flexibel genoeg is om andere grote klanten van dienst te kunnen zijn.

Bestuurders Michiel Witteveen en Ynse Stapert van MRG konden vanochtend nog niet zeggen waarom de verzelfstandiging van de logistieke tak van Blokker noodzakelijk is. Ook vragen over hoe groot de overcapaciteit is, en over de winstgevendheid van het logistieke bedrijf werden nog niet beantwoord.

Voordelen

Retailanalist Dirk Mulder van ING Bank ziet wel de logica van de verzelfstandiging. "Gezien de huidige strategie van Mirage Retail Group is het niet zo'n hele vreemde stap. Het bedrijf kondigde afgelopen zomer aan activiteiten te verkopen. Daar lijkt dit goed in te passen."

Volgens Mulder biedt de afsplitsing verschillende mogelijkheden en voordelen. "Je ziet wel vaker dat bedrijven zich meer gaan richten op hun kernactiviteiten. In het geval van Blokker is dat de verkoop van spullen in hun winkels. Door de logistiek te verzelfstandigen, kan Blokker zich beter focussen. Ook wordt de winkelketen daardoor wellicht zelf beter verkoopbaar, omdat de logistieke kosten er niet meer op drukken."

Verkoop mogelijk

Verder zou de verzelfstandiging het volgens Mulder makkelijker kunnen maken om nieuwe klanten aan te trekken. "Andere huurders kunnen misschien afgeschrikt worden als het magazijn te veel aan Blokker gelieerd is."

Ten slotte maakt deze stap het ook mogelijk om het bedrijfsonderdeel eventueel afzonderlijk te verkopen, denk de retailanalist. "Het zou bijvoorbeeld overgenomen kunnen worden door een partij, die meer verstand heeft van logistiek."

Lees meer over
Mirage Retail GroupBlokkerRetailLogistiek