Na bankroet BCC en Big Bazar

Ahold redt Blokker-moeder van magazijnmisère

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPAhold redt Blokker-moeder van magazijnmisère
RTL

Supermarktconcern Ahold gaat een deel van het gigantische distributiecentrum van Blokker in Geldermalsen gebruiken. Het moederbedrijf van Blokker, Mirage Retail Group, vult daarmee een deel van de overcapaciteit in, die mede ontstaat door de recente faillissementen van BCC en Big Bazar.

Albert Heijn bevestigt tegenover RTL Z dat het moederbedrijf Ahold haar intrek neemt in het mega-magazijn van Blokker in Geldermalsen. Eigenaar Michiel Witteveen van Mirage wil geen namen noemen, maar erkent wel bezig te zijn om andere bedrijven onderdak te geven in zijn distributiecentrum.

"Dat is nu namelijk te groot. Het vullen van die overcapaciteit heeft op dit moment onze specifieke aandacht. We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we twee hele grote klanten hebben binnengehaald, die begin oktober zijn begonnen."

Megamagazijn

De onderbezetting van het distributiecentrum van Blokker in Geldermalsen is deels te wijten aan de recente faillissementen van winkelketens Big Bazar en BCC. Het Gelderse magazijn werd afgelopen jaren namelijk flink uitgebreid en gemoderniseerd, en ging ook werken voor de koopjesketen en de elektronicawinkel.

Koopjesketen Big Bazar moest Action verslaan, maar staat nu op rand afgrond
Lees ook

Koopjesketen Big Bazar moest Action verslaan, maar staat nu op rand afgrond

Nu die gebruikers bankroet zijn, komt een aanzienlijk deel van het distributiecentrum leeg te staan.

Strop

Dat dreigde uit te lopen op een dure strop voor Mirage Retail Group, het moederbedrijf van Blokker, BCC en vroeger ook Big Bazar. Mirage huurt het distributiecentrum van vastgoedman Joes Daemen, die het in 2020 kocht van de familie Blokker.

Maar door de vrijgekomen ruimte in gebruik te laten nemen door supermarktconcern Ahold en andere bedrijven, kan Mirage die strop vermijden. Ahold-dochter Albert Heijn heeft al een groot magazijn op hetzelfde bedrijventerrein.

Imposant complex

Het distributiecentrum van Blokker in de Gelderse gemeente Geldermalsen is een imposant complex, van 120.000 vierkante meter. Het magazijn dat in de jaren negentig werd gebouwd domineert het zeer centraal tussen Utrecht en Den Bosch gelegen bedrijventerrein Hogeweide.

Om een idee te krijgen van de omvang: het distributiecentrum van Albert Heijn iets verderop, is met 48.000 vierkante meter de helft kleiner. En naast de opslaggigant van Blokker wordt gebouwd aan een nieuw magazijn voor groente en fruit van de online supermarkt Picnic, dat 33.000 vierkante meter telt.

400 werknemers

Volgens Blokker werken er dagelijks 400 mensen in het distributiecentrum, en kan de bezetting in piekperiodes oplopen tot 500 voltijdsbanen.

Al decennialang is het distributiecentrum de belangrijkste levensader van de honderden Blokker-winkels in het land. En die betekenis werd tussen 2017 en 2019 door de sluitingen van andere Blokker-magazijnen alleen nog maar groter.

Drastisch besluit

Na drie jaren van kelderende omzetten en gigantische verliezen nam de familie Blokker in 2017 namelijk een drastisch besluit. Winkelconcern Blokker Holding zou alleen verder gaan met de winkelketen Blokker, en de rest van haar winkelketens afstoten.

Alle kaarten werden gezet op het gezond maken van Blokker, dat zwaar was getroffen door de opkomst van koopjesketens als Action en webwinkels als Bol.com. Nadat er in de jaren ervoor al tientallen Blokkers waren gesloten, zouden na 2017 nog eens 150 vestigingen dichtgaan. Uiteindelijk zouden er zo’n 400 Blokkers resteren, waarvan 50 franchises.

Magazijnen gesloten

Omdat de omzet van Blokker daardoor verder zou dalen, had de winkelketen geen behoefte meer aan de drie bestaande distributiecentra. In 2017 ging het magazijn in Mijdrecht dicht, twee jaar later sloot Gouda. De activiteiten verhuisden naar het distributiecentrum Geldermalsen, dat daardoor nog belangrijker werd.

Bovendien investeerde Blokker Holding in die periode zwaar in de modernisering van het Gelderse distributiecentrum. Zo werd het centrale magazijn ook geschikt gemaakt voor de afwikkeling van online bestellingen. Voorheen gebeurde dat in Gouda.

Familie stapt uit

Na 2019 vonden er opnieuw belangrijke wijzigingen plaats. Dat voorjaar verkocht de familie Blokker de restanten van Blokker Holding (met destijds nog Blokker en Big Bazar) aan investeerder Michiel Witteveen.

En in september 2020 verkocht investeringsmaatschappij HB Capital van de familie Blokker het grote en gemoderniseerde distributiecentrum in Geldermalsen voor 46 miljoen euro aan Somerset Capital, het investeringsbedrijf van Joes Daemen.

Daemen is een vastgoedman, die zijn bekendheid vooral dankt aan het feit dat hij zijn zoon Oliver in 2021 een ruimtereis liet maken met Jeff Bezos.

Onderbezetting

Nadat de familie Blokker zowel de huishoudwinkels als het magazijn had verkocht, bleek al snel dat het distributiecentrum veel te groot was voor het krimpende Blokker. Daarom ging het de afgelopen jaren ook werken voor andere winkelketens; sinds 2021 voor Big Bazar (destijds 135 winkels) en sinds 2022 voor BCC (destijds 60 winkels).

Straks staan er niet alleen Blokker-vrachtwagens in Geldermalsen.© ANP
Straks staan er niet alleen Blokker-vrachtwagens in Geldermalsen.

Beide nieuwe klanten hadden een connectie met de bestaande huurder. Big Bazar was destijds nog een zusterbedrijf van Blokker, maar werd niet lang daarna verkocht aan een Friese opkoper van restpartijen. BCC was in 2020 juist een nieuw zusterbedrijf van Blokker geworden.

Terugkeer probleem

Omdat het distributiecentrum in Geldermalsen naast Blokker ook voor de andere winkelketens actief werd, kon het probleem van de onderbezetting worden opgelost.

Maar met de recente faillissementen van zowel Big Bazar als BCC dreigde het probleem van de onderbezetting in Geldermalsen weer terug te keren. Op basis van het aantal winkels waren de twee winkelketens goed voor zo'n dertig procent van de goederenstroom.

Ahold-Delhaize

Blokker-moeder Mirage blijkt echter al te hebben geanticipeerd op het vrijkomen van de ruimte in het Gelderse distributiecentrum, met het aantrekken van Ahold Delhaize als gebruiker.

"Het gaat daarbij onder meer om ontvangst en opslag van pallets, die daarna naar onze verschillende merken in Europa kunnen gaan. Het is dus breder dan Albert Heijn, maar geldt ook voor bijvoorbeeld Bol.com en Delhaize in België", licht AH-woordvoerder Anoesjka Aspeslagh toe.

Ook leverancier van weegschalen en massagestoelen Medisana gaat gebruik van het distributiecentrum maken, bevestigt dat bedrijf. Wie de andere partijen zijn die onderhandelen over onderdak in Geldermalsen, is nog onbekend.

Lees meer over
BlokkerMirage Retail GroupAhold DelhaizeBig BazarBCCLogistiek