Ingreep eigenaar mislukt

Perry Sport en Sprinter boekten voor bankroet 36 miljoen euro verlies

Door Mathijs Smit··Aangepast:
© ANPPerry Sport en Sprinter boekten voor bankroet 36 miljoen euro verlies
RTL

Winkelketens Perry Sport, Aktiesport en Sprinter schreven in de twee jaren voorafgaande aan het faillissement bloedrode cijfers. In die periode bedroeg het verlies minstens 36 miljoen euro. 

Dat blijkt uit berekeningen door RTL Z op basis van het eerste faillissementsverslag van curator Kees van de Meent. Begin december gingen de sportwinkels op de fles.

Ingreep eigenaar

Ook daarvóór al schreven de winkelketens rode cijfers. In augustus bleek dat het Nederlandse moederbedrijf Sports Unlimited Retail in 2021 zo'n 8,9 miljoen verlies had geleden, op een omzet van 95 miljoen euro.

Opnieuw miljoenenverlies voor Perry Sport en Aktiesport
Lees ook

Opnieuw miljoenenverlies voor Perry Sport en Aktiesport

De eigenaar van de Nederlandse winkelketens, het Britse sportartikelenconcern JD Sports, greep na dat verlies keihard in om het tij te keren. Er gingen vanaf 2022 vestigingen dicht; andere winkels werden omgebouwd naar de Spaanse formule Sprinter.

Strategie mislukt

Uit het faillissementsverslag blijkt dat ook die nieuwe strategie geen succes is geweest. Integendeel. De verliezen namen afgelopen jaren alleen maar toe. In het boekjaar 2022, dat loopt tot eind januari 2023, steeg de omzet naar 107 miljoen euro maar explodeerde het verlies tot 16,5 miljoen.

En ook vorig jaar was opnieuw sprake van megaverliezen. Volgens het verslag boekte het bedrijf tot oktober een verlies van 19,4 miljoen euro op een omzet van 66,5 miljoen. Curator Van de Meent tekent daarbij nog aan dat dit laatste cijfer geen volledig boekjaar betreft, omdat de cijfers van de laatste maanden nog ontbreken.

Oorzaak verliezen

Op basis van zijn eerste bevindingen schrijft de curator de verliezen van voorgaande jaren toe aan winkelsluitingen tijdens de coronaperiode. Daarbij kwamen later de stijgende kosten als gevolg van inflatie, en een verminderde dekking van overheadkosten door de daling van het aantal winkels.

De situatie werd vorig jaar nog verergerd door de ombouwoperatie naar de Sprinter-formule. Daarvoor moesten winkels tijdelijk sluiten, en was er sprake van 'inefficiënties' door de invoering van nieuwe kassa- en automatiseringssystemen.

Leningen van eigenaar

Al die tijd werden de verliezen gefinancierd door leningen en kredieten van de Britse beursgenoteerde eigenaar JD Sports, die de Nederlandse winkels in 2016 na een eerder faillissement had overgenomen.

Hoewel de Nederlandse winkels in eerdere jaarverslagen nog hadden benadrukt dat hun voortbestaan niet in gevaar was dankzij de financiering van de financieel sterke moeder, besloten de Britten eind november niet langer voor de verliezen te willen opdraaien.

Daarop moesten de Nederlandse winkels het faillissement aanvragen. Bij het bedrijf werkten 1100 mensen.

Vorige maand wist curator Van de Meent nog een aantal winkels te slijten aan de Britse sportretailer Fraser / Sports World. Daardoor blijft een deel van de werkgelegenheid behouden.

Hoeveel winkels precies worden voortgezet, is nog niet bekend. Het zou gaan om maximaal 20 van de 56 vestigingen. "Gelet op de omvang en complexiteit van het faillissement zal de afwikkeling naar verwachting de nodige tijd in beslag nemen", schrijft de curator.

Lees meer over
Perry SportAktieSportSprinterJD SportsUnlimited Sports GroupRetailSportModeFaillissement