'Risico voor energietransitie'

Essent: komende 10 jaar grote verschillen in energierekening

Door RTL Z··Aangepast:
© Paul le ClercqEssent: komende 10 jaar grote verschillen in energierekening
RTL

De komende tien jaar zullen er grote verschillen zijn in de energierekening van huishoudens. Vooral consumenten met een cv-ketel, die niet het geld hebben om te investeren in duurzaamheid, zijn de pineut. Hetzelfde geldt voor mensen met een huurwoning.

Dat blijkt uit een onderzoek van Berenschot, in opdracht van Essent. 

Het bedrag dat Nederlanders kwijt zijn aan energie is de laatste tijd flink gestegen. Die rekening blijft hoog, maar er zullen flinke verschillen zijn tussen wat huishoudens betalen.

Essent rekent soms stiekem hoger tarief voor zonnepaneelhouders
Lees ook

Essent rekent soms stiekem hoger tarief voor zonnepaneelhouders

Isolatie

Dat komt doordat de ene woning veel beter is geïsoleerd dan de andere en ze ook anders worden verwarmd. Met name consumenten met een laag inkomen, in een huurwoning, of een huis van voor 1980 dat nog niet goed geïsoleerd is, zullen de dupe zijn, blijkt uit het onderzoek.

Warmtepomp en zonnepanelen

Huishoudens met een warmtepomp en zonnepanelen zullen juist relatief voordelig uit zijn. Door de lagere belasting op elektriciteit profiteren zij, terwijl huishoudens met een cv-ketel lijden onder de hogere belasting op gas.

Huishoudens met alleen een cv-ketel hebben volgens Essent de hoogste energierekening.

Voor een huishouden met een cv-ketel, maar zonder zonnepanelen, was de energierekening in 2023 de helft hoger dan twee jaar eerder. Die rekening zal de komende tien jaar zo hoog blijven, denken onderzoekers.

De reden is vooral dat het vaste deel van je energierekening, die bestaat uit onder meer belasting op gas en netbeheerkosten, zullen stijgen.

Energietransitie

Consumenten die al wel geld hebben gestoken in isolatie of zonnepanelen, hebben verder minder voordeel hebben van hun investering, aldus het onderzoek. Het aandeel van de vaste kosten in de totale rekening zal de komende jaren stijgen van zo'n 5 procent naar circa 15 procent.

Daarmee heeft het minder effect op je energierekening als je verbruik daalt. Een groter deel staat immers al vast. Dat zal het draagvlak voor de energietransitie verminderen, vrezen de onderzoekers.

Maatregelen

Ze pleiten er ten eerste voor dat het Noodfonds Energie wordt voortgezet en zelfs uitgebreid. Hier kunnen consumenten met een laag inkomen en een hoge energierekening steun krijgen. 

Verder moeten, om ervoor te zorgen dat consumenten nog warm lopen voor de energietransitie, de belasting op gas en de netbeheerkosten worden beperkt, aldus de onderzoekers. 

Ook zijn de onderzoekers voorstander van het subsidiëren van thuisbatterijen, om het net minder te belasten. Nu betaalt een thuisbatterij zich overigens nog niet uit. Maar de onderzoekers denken dat als meer consumenten een thuisbatterijen kopen, de kosten zullen dalen.

Lees meer over
EssentBerenschotEnergierekeningGasElektriciteitGroene energieWarmtepompZonnepaneelHuurwoning