Zonnepanelen nóg goedkoper, check hier of jij te veel betaalt
Wie van plan is zonnepanelen aan te schaffen, doet er goed aan om meerdere offertes aan te vragen. Dat kan je duizenden euro's schelen, blijkt na onderzoek van Doe Duurzaam. Dit platform over duurzaamheid vroeg offertes op bij 46 installateurs. Wat ook opvalt: dat de prijzen nog altijd rap dalen.
Verderop in dit artikel kun je controleren of je met jouw offerte voor zonnepanelen relatief duur of juist goedkoop uit bent.
Zonnepanelen waren het afgelopen jaar al fors goedkoper geworden. Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal rekende in december voor een set van 10 panelen, inclusief installatie en omvormer, al met een aanschafprijs van 5000 euro. Een jaar daarvoor lag de prijs op 7500 euro.
Uitgegaan werd van panelen met een maximaal vermogen per paneel van 400 wattpiek. Wattpiek (Wp) is het maximale piekvermogen dat een paneel opwekt onder ideale omstandigheden. Wie de prijs van panelen met een verschillend vermogen wil vergelijken, rekent vaak terug naar 1 Wp. Omgerekend kwam de prijs volgens Milieu Centraal per wattpiek uit op 1,25 euro.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Zit je boven die 1,25 euro, dan ben je dus duurder uit, daaronder juist goedkoper. De duurste installateur uit het onderzoek van Doe Duurzaam kwam met een offerte van 1,53 per wattpiek. De goedkoopste 66 cent. In de praktijk met 10 panelen betekent dit een verschil van duizenden euro's. Het loont dus om niet met de eerste de beste aanbieder in zee te gaan.
Zonnepanelen steeds goedkoper
Wat dus ook opvalt is dat zonnepanelen nog steeds goedkoper worden. Bijna de helft van de aanbieders kwam met prijzen die omgerekend onder de euro per wattpiek lagen. Het gemiddelde kwam uit op 96 cent. Dat betekent dat je voor 10 panelen met een vermogen van 400 wattpiek 3840 euro kwijt bent. Dat is ruim duizend euro minder dan de berekening van Milieu Centraal in december.
Die prijs waar Milieu Centraal in december mee kwam, was toen al lager dan ooit, zegt Danny Oosterveer, onderzoeker bij Doe Duurzaam. "Tegelijkertijd hoorden wij veel verhalen over uitpuilende magazijnen met zonnepanelen die niet verkocht worden, en installateurs die failliet gingen. Daardoor dachten wij: het kan niet anders dan dat die cijfers verder moeten gaan dalen."
Dat klopte dus. Een belangrijke reden voor de daling is het verschil tussen een enorm aanbod en een verminderde vraag.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Terugleverheffing
Want ondanks de lage prijzen happen consumenten nog niet toe. Mariken Stolk van Milieu Centraal legde vorige maand uit dat dit komt omdat mensen twijfelen vanwege de afbouw van de salderingsregeling. Ook het nieuws van de terugleverheffing van energiebedrijven speelt volgens haar een rol.
Die terugleverheffing die steeds meer energieleveranciers hanteren, is een bedrag dat je moet betalen als je zonne-energie het net op stuurt. De hoogte van de heffing is afhankelijk van hoeveel je teruglevert. Dit komt bij de meeste klanten uit op enkele euro's tot een paar tientjes per maand.
De bedrijven zijn met deze heffing gekomen omdat hun verdienmodel onder druk komt te staan: ze zijn veel geld kwijt aan zonnepanelenbezitters omdat klanten mogen salderen.
Salderen is het mogen wegstrepen op de jaarnota van de zonne-energie tegen de energie die je op een ander moment, bijvoorbeeld in de winter, van het net haalt. Zo leveren zonnepanelenbezitters massaal in de zomer energie aan het net. Als energie schaars is in de winter (gezien vanuit de energiemaatschappij is de energie dan duurder) mogen klanten de energie voor dezelfde prijs toch weer afnemen.
Maar die lucratieve salderingsregeling wordt de komende jaren dus waarschijnlijk afgebouwd. Samen met het nieuws over de terugleverheffingen zorgt dit voor veel twijfel bij consumenten.
Toch is die twijfel niet nodig volgens Milieu Centraal. Berekeningen laten zien dat mensen die nu zonnepanelen aanschaffen nog steeds gunstig uit zijn. De terugverdientijd van zonnepanelen lag al op zes jaar en dat wordt met de dalende prijs van de panelen nog korter. Hierbij is rekening gehouden met de afbouw van de salderingsregeling.
Als klanten een terugleverheffing moeten betalen tot het moment dat de afbouw van salderen start, wordt de terugverdientijd slechts een half jaar langer, zei Stolk. "Bovendien zijn nu ook de lange wachttijden voorbij. We snappen de twijfel, maar die is eigenlijk niet nodig."
Lengte terugverdientijd is afhankelijk van deze factoren
De terugverdiendtijd van zonnepanelen wordt beïnvloed door allerlei zaken. Naast de prijs van zonnepanelen gaat het onder andere hierom:
1. Allereerst de salderingsregeling. Dat is het mogen wegstrepen op de jaarnota van de zonne-energie tegen de energie die je op een ander moment van het net haalt. Deze regeling wordt de komende jaren waarschijnlijk afgebouwd.
2. Eventuele heffingen van energiemaatschappijen kunnen de terugverdientijd iets doen oplopen.
3. Ook de hoogte van de terugleververgoeding speelt een rol: over de energie die je (straks) niet kunt salderen. Op dit moment is die ongeveer 10 cent per kWh en Milieu Centraal rekent daar ook mee.
4. Dan de prijs van elektriciteit. Wie de afgelopen jaren zonnepanelen op het dak had, was spekkoper. De stroomprijs lag zo hoog, dat deze mensen een hoop geld uitspaarden. De panelen werden zo sneller terugverdiend. Milieu Centraal rekent voor 2024 met een stroomprijs van 37 cent per kilowattuur. Voor 2025-2040 hanteert de organisatie een stroomprijs per jaar gebaseerd op prognoses van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), gemiddeld is dat 25 cent.
5. Tot slot: zelf gebruik zonne-energie. Als salderen straks (deels) niet meer kan, kun je de terugverdientijd nog verder verkorten door zoveel mogelijk zonne-energie direct zelf te gebruiken. Op dit moment gebruiken zonnepanelenbezitters de zonne-energie voor 30 procent direct voor eigen gebruik. Wie minder (dure) energie van het net haalt, bespaart geld.