Nederlandse defensie-industrie profiteert van groeiende spanningen
Door de oorlog in Oekraïne en de groeiende onrust in de wereld besteden Europese landen weer meer geld aan defensie. Nederlandse bedrijven in de bijbehorende industrie, zoals scheepsbouwers en radarfabrikanten, profiteren daarvan.
"We hebben dertig jaar lang bezuinigd op defensie en de defensie-industrie", zegt Job van Harmelen, woordvoerder van Thales Nederland. Maar inmiddels zijn we volgens hem 'wakker geworden' en is het tij gekeerd.
Thales is een fabrikant van radarsystemen en doet de laatste jaren goede internationale zaken. Het van origine Franse bedrijf, met vestigingen in onder meer Hengelo en Rotterdam, ontwikkelde net een nieuw systeem voor de Koninklijke Landmacht. Een machine die 'alles ziet' van drones tot munitie en raketten.
Extra hal
En daarvoor worden veel bestellingen gedaan. In de afgelopen maanden trok Thales meer dan driehonderd extra werknemers aan en bouwde een nieuwe productiehal om de groeiende vraag bij te benen.
De omzet van Nederlandse defensiebedrijven is de afgelopen jaren met honderden miljoenen euro’s gegroeid. Geschat wordt dat in 2022 bijna 5 miljard euro is verdiend en dat komt mede door de toenemende spanningen in de wereld, waaronder het uitbreken van de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten.
Europese landen investeren in defensie
Niet alleen in Nederland gaat er meer geld naar defensie, ook in andere Europese landen gebeurt dat. Zo ging er 100 miljard naar uitbreiding van het Duitse leger en wil Frankrijk tot 2030 400 miljard euro uitgeven aan defensie.
Volgens Jeroen Klomp, defensie-econoom aan de Universiteit Wageningen, zijn veel Europese landen bezig met een inhaalslag. "We zijn er in Europa achter gekomen dat we slecht voorbereid zijn en na jaren van bezuinigen weer moeten investeren." Daar profiteren bedrijven zoals Thales of scheepsbouwer Damen volgens hem van.
Veiligheid serieus nemen
Landen investeren in wapens en ander materieel om zichzelf te verdedigen, maar ook om anderen af te schrikken. "Landen die wapens kopen laten zien dat ze hun veiligheid serieus nemen."
En dat is volgens Thales-woordvoerder Van Harmelen van belang anno 2024. "Als je kijkt naar wat er nu gebeurt in de Rode Zee, waar marineschepen worden aangevallen met ballistische raketten, dan hebben wij radars die dat kunnen detecteren en ervoor zorgen dat landen er iets tegen kunnen doen."
Volgens het bedrijf is defensie en de industrie dan ook geen 'vieze industrie', maar hard nodig om de maatschappij veilig te houden.
Defensie zelf gaat in Nederland de strijd aan om de - schaarse - ruimte. Zo moeten er meer kazernes, oefenterreinen en laagvlieggebieden komen. Ook als dat gaat schuren, zegt luitenant-generaal en topambtenaar bij Defensie Elanor Boekholt-O'Sullivan: