Laatste winkels van schoenmakersketen Dr. Shoe failliet
Na eerdere sluitingen zijn ook de laatste winkels van schoenherstelbedrijf Dr. Shoe failliet. Van de ooit bekende schoenmakersketen met vestigingen door heel Nederland, resteerden er nog maar vijf. Die worden nu mogelijk doorgezet door zelfstandige ondernemers.
Dat zegt eigenaar Ken Kerkhof (34) tegen RTL Z. "Ik ben derde generatie schoenmaker. In de goede tijd hebben wij een aantal winkels verkocht, en de afgelopen jaren sloten er winkels. Nu kijken wij met de curator naar mogelijkheden voor de laatste vestigingen. Ik wil Den Helder wel doorzetten, misschien hebben werknemers interesse in andere winkels."
Nieuwe schoenen
De ondernemer wijt het faillissement aan de krimpende markt voor schoenherstel. "Vroeger hadden mensen nette schoenen voor feesten of begrafenissen. Maar tegenwoordig gaat iedereen daar gewoon op sneakers naar toe. En omdat zij met de mode meewillen, kiezen zij vaak voor een nieuw paar in plaats van reparatie. Schoenen zijn ook veel goedkoper geworden."
Kerkhof wijst er verder op dat het steeds moeilijker is om goede schoenmakers met kennis van het vak te vinden. "Oudere werknemers zijn bijvoorbeeld bijna nooit ziek. Dat is met de jongere mensen soms wel anders."
Bekende schoenmakersketen
Dr. Shoe was in de jaren zeventig en tachtig een bekende schoenmakersketen, met ruim dertig vestigingen door heel Nederland. Klanten konden er hun schoenen laten herstellen, sleutels laten bijmaken en in sommige gevallen hun kleding laten stomen. Maar rond de eeuwwisseling kwam de klad erin.
De familie Kerkhof hield het relatief nog lang uit. Vanuit Den Helder exploiteerde ze de afgelopen jaren nog acht vestigingen door heel Noord-Holland. Ook daarmee ging het echter niet heel florissant.
Sinds 2022 sloten de winkels in Hoorn, Zaandam en Haarlem. Nu zijn dus de resterende drie winkels in Amsterdam en twee in Den Helder en Heerhugowaard failliet.
Curator Bart Mekkelholt, die het faillissement moet afwikkelen, bevestigt dat hij kijkt naar de mogelijkheden tot voortzetting van de winkels. "Ik heb inmiddels begrepen dat veel schoenmakers sluiten, mede omdat het moeilijk is om gekwalificeerde mensen te vinden die het ambacht kunnen uitoefenen. Maar dat betekent misschien ook dat het voor de overblijvers makkelijker wordt om iets te verdienen."
Overname
Voor de vestiging op het Amsterdamse IJburg heeft de daar werkzame schoenmaker Paul Doets (62) wel interesse. "Ik werk hier heel zelfstandig, en zou dat graag willen voortzetten. Daarom hoop ik deze winkel voor niet teveel geld te kunnen overnemen", zegt de schoenmaker en vader van professioneel darter Kevin Doets.
"Nadeel is wel dat ik mij op mijn leeftijd weer in de schulden moet steken. Ik heb vroeger eigen bedrijven gehad, maar ben nu 62 en vond het wel lekker om van de schulden af te zijn."
Mensen willen kwaliteit
Onder welke naam hij de winkel dan zal voortzetten, maakt hem niet veel uit. "Officieel heet deze vestiging Dr. Shoe, maar hij staat in de volksmond bekend als schoenmakerij IJburg. Misschien maak ik er wel vakschoenmakerij van, want mensen willen tegenwoordig echt kwaliteit. Dat is anders dan vroeger, toen het toch vooral veel 'hakken tikken' was."
Als Doets inderdaad zelfstandig met de winkel verder wil, moet hij aan de bak. "De curator is hier vanmorgen geweest. Dat was een aardige man, maar die moet natuurlijk ook zijn centen hebben. Ik heb zes weken de tijd."
Het ontstaan van de hakkenbar
In 1961 maakt verschillende regionale kranten melding van het destijds modieuze verschijnsel 'hakkenbar', een loket in warenhuizen waar dames hun schoenen konden laten repareren terwijl ze wachtten.
Het bedrijfschap voor het schoenmakersbedrijf zag dit als een zorgwekkend fenomeen, omdat het de positie van de zelfstandige schoenmakers bedreigde. De brancheorganisatie kondigde een onderzoek aan, en raadde haar achterban intussen aan om 'op dezelfde wijze service verlenen als de warenhuizen'.
Dat gebeurde massaal, en zo werd de naam hakkenbar een ingeburgerd begrip en opgenomen in de Dikke Van Dale.