Rechter: zzp'er van de Volkskrant had in loondienst gemoeten
Een zzp'er die jarenlang bij de Volkskrant werkte als corrector, had in loondienst moeten worden genomen. Dat heeft de rechter bepaald in een zaak die de corrector tegen de krant had aangespannen toen het mediabedrijf hem niet meer wilde inhuren.
De man, die sinds 2011 als corrector voor de Volkskrant werkte, moest fouten uit teksten halen. Hij werkte daarvoor op het kantoor van het dagblad in Amsterdam en kreeg een bedrijfslaptop in bruikleen.
De teksten werden door de dienstdoende eindredacteur op het bureau van de corrector gelegd en daarna weer opgehaald om verder te worden verwerkt. Voor zijn werk kreeg hij ongeveer 24 euro per uur. Daarvoor stuurde hij facturen.
Hij werd voor verschillende diensten, 's middags en 's avonds, ingeroosterd en werkte in een groep met drie andere correctoren die hem bij ziekte of vakantie vervingen.
Vorig jaar liet de Volkskrant weten de opdrachtovereenkomst met de man per september 2023 te willen beëindigen, omdat om organisatorische redenen geen corrector meer nodig was.
Sprake van arbeidsovereenkomst
De man stapte naar de rechter en stelde dat eigenlijk sprake was van een arbeidsovereenkomst omdat hij op kantoor werkte, volgens een rooster, instructies kreeg en ook een laptop van de Volkskrant gebruikte. Dat zijn allemaal criteria die gelden voor iemand in loondienst.
Het zou gaan om werk voor 13 uur per week, volgens de man goed voor 1515 euro aan loon per maand, inclusief vakantietoeslag. De overeenkomst die hij als zzp'er had, zou vernietigd moeten worden en gekwalificeerd moeten worden als een arbeidsovereenkomst.
De rechter geeft hem daarin gelijk. De man heeft daardoor recht op achterstallig loon vanaf september 2023. Ook eist de voormalig zzp'er dat het dagblad gemist vakantiegeld, werktijdentoeslag en een winstdeling over de afgelopen vijf jaar betaalt en wil hij documenten zien waaruit blijkt hoeveel pensioenopbouw hij is misgelopen.
De Volkskrant hoeft de man zijn oude werk als corrector niet terug te geven, aangezien die functie niet meer bestaat. Op verzoek van de rechter gaan het dagblad en de corrector nog een keer om de tafel zitten.
Ontslag
Daarbij moeten ze zien te bepalen op hoeveel geld de man nog recht heeft en of hij bij de Volkskrant in een andere functie kan blijven werken. Zo nee, dan moet de krant ontslag aanvragen bij het UWV en een transitievergoeding betalen.
Lisa Smit, advocaat van de corrector, zegt dat als de Volkskrant en haar cliënt binnen acht weken geen akkoord hebben over de zaak, de rechter alsnog uitspraak zal doen. "Mijn cliënt is blij is met de uitspraak. Hij heeft nu de erkenning gekregen waar het hem om ging: dat hij een werknemer is van de Volkskrant."
Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok antwoordt op vragen van RTL Z 'helaas niets te kunnen zeggen over individuele medewerkers of ex-medewerkers.' Een woordvoerder van DPG, het concern waar het dagblad onder valt, voegt toe dat nog niet besloten is of het bedrijf in hoger beroep gaat.