In strijd met gedragscode

Verpleegkundige die reanimatie filmde, terecht ontslagen

Door Malini Witlox··Aangepast:
© ANPVerpleegkundige die reanimatie filmde, terecht ontslagen
RTL

Een verpleegkundige van het Ziekenhuis Zuyderland in Limburg die een video maakte van een mislukte reanimatie en die met haar collega's bekeek, is terecht op staande voet ontslagen. Wat ze deed was in strijd met de gedragscode, oordeelt de rechter.

De vrouw werkte sinds juni 2020 bij het ziekenhuis. In haar contract stond een verwijzing naar de gedragscode. Ook stonden er regels in over privacy en het vastleggen van patiëntgegevens. Dit mocht alleen als dat noodzakelijk was voor haar functie.

In augustus 2023 probeerde de verpleegkundige tevergeefs een patiënt te reanimeren bij de ingang van de spoedeisende hulp. Haar klompen vlogen daarbij uit.

Bewakingscamera's maakten beelden van de reanimatiepoging. De vrouw keek die beelden terug en maakte er een video van met haar telefoon. Dat filmpje bekeek ze later samen met collega's.

Staande voet

Een collega meldde dat bij het afdelingshoofd. De filmende vrouw moest op het matje komen en werd op staande voet ontslagen. 

Later volgde nog een gesprek tussen het afdelingshoofd en familie van het slachtoffer, die vertelde dat geen toestemming was gevraagd of gegeven om de beelden op te nemen. 

Toparts AMC verliest goedbetaalde baan wegens bot gedrag
Lees ook

Toparts AMC verliest goedbetaalde baan wegens bot gedrag

Volgens de verpleegkundige had ze opnames van de reanimatie gemaakt om ervan te leren en om het het gesprek met de nabestaanden voor te bereiden. Ze had voor haar ontslag ook al aan de dochter van de overleden patiënt verteld dat ze de beelden van de bewakingscamera had teruggekeken.

Volgens de verpleegkundige was de overledene niet herkenbaar in beeld en had ze de beelden alleen laten zien aan collega's die bij de reanimatie betrokken waren. Het zou gebruikelijk zijn om na een heftige situatie beelden van de bewakingscamera’s terug te kijken en ze wist niet dat dit niet mocht. Haar chef zou dit ook nooit verteld hebben.

Klompen 

Het ziekenhuis betwist dat de vrouw de beelden opnam om ervan te leren. De melder had namelijk verteld dat het om de hilariteit van de situatie ging, omdat de klompen van de verpleegkundige bij het naar binnen rijden van de patiënt uitvlogen. 

Volgens de rechter gaat het om een schending van de gedragscode. Dat de vrouw voor de opnames haar privételefoon gebruikte, zorgde er bovendien voor dat gevoelig materiaal buiten de beveiligde IT-omgeving van het ziekenhuis kwam. Op de beveiliging van de privételefoon heeft het Zuyderland geen invloed.

Geen ontslagvergoeding

De rechter oordeelt niet over de vraag of de opname wel of geen educatief doel had. De vrouw had sowieso geen opnames hoeven te maken van de bewakingsbeelden. Ze had via haar chef ook om die beelden kunnen vragen. Ze moet dus vertrekken en krijgt geen ontslagvergoeding.

Lees meer over
OntslagGezondheidszorgMediaSocial MediaHuftergedrag