Gezamenlijke rekening

7 op de 10 samenwonenden checken wat partner uit de huishoudpot uitgeeft

Door Michaël Niewold··Aangepast:
© ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar7 op de 10 samenwonenden checken wat partner uit de huishoudpot uitgeeft
RTL

Vertrouwen is goed, maar controle beter. Dat lijkt voor veel mensen die samenwonen het credo in de omgang met de huishoudelijke financiën. Bij stellen die samenwonen, checken zeven van de tien wel eens wat zijn of haar partner afrekent onder het kopje 'huishoudbetalingen'.

Dat blijkt uit een onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) naar wie welke uitgaven regelt in het huishouden: de man of vrouw. Daar zitten flinke verschillen tussen, constateren de onderzoekers. 

Een derde van de vrouwen in samenwonende stellen rekent namelijk áltijd de boodschappen af. Bij slechts 12 procent van de stellen doet de man dit. En ook bij het afhandelen van tikkies of cadeaus in de familiaire of vriendschappelijke sfeer neemt de vrouw veel vaker de honneurs waar. 

Man regelt vaker grote uitgaven

Aan de andere kant: bij maar liefst 47 procent van de stellen betaalt de man de belastingen en de verzekeringen. Bij bijna een kwart van de stellen is deze taak weggelegd voor de vrouw. Ook andere grote uitgaven, zoals abonnementen en hypotheek of huur worden geregeld door de man. Van wie het geld komt, is overigens niet onderzocht. 

Salariskloof tussen mannen en vrouwen is groter geworden
Lees ook

Salariskloof tussen mannen en vrouwen is groter geworden

De oorzaak van deze verdeling is niet duidelijk, omdat dit niet is onderzocht. "Maar wat je ziet is dat mannen hun eigen digitale vaardigheden hoger inschatten en vrouwen die van hen juist lager", zegt een woordvoerder van DNB. 

Meer interesse in techniek

Dat is deels te verklaren doordat mannen volgens het onderzoek meer interesse hebben in nieuwe betaalmethoden en techniek. "Het zou kunnen dat mannen zich beter thuisvoelen in de digitale wereld en daarom de grote betalingen doen", legt de woordvoerder uit. 

"Andersom zijn vrouwen wellicht vaker bezig met de dagelijkse zaken en daarom vaker in een supermarkt." Hij benadrukt dat dit slechts enkele factoren zijn die een rol kunnen spelen. 

Die traditionele rolverdeling, waarin de vrouw de boodschappen doet en de man de administratie, is wel aan het wegslijten. Samenwonende stellen onder de 35 jaar regelen de uitgaven voor huishoudelijke zaken veel vaker samen dan oudere echtparen.

Hoe jonger, hoe beter verdeeld

Dat is bijvoorbeeld te zien bij verzekeringen. Bij jongere generaties regelt de helft de verzekeringen net zo vaak als de ander. Bij 65-plussers heeft slechts 18 procent dit taakje eerlijk verdeeld. 

Wat wel gelijk verdeeld is, is de mate van controle op de huishoudelijke uitgaven die de partner doet. In zeven van de tien huishoudens gebeurt dit. "Hierbij zijn geen verschillen tussen mannen en vrouwen", aldus DNB. 

Even de partner checken

Die controle is in veel gevallen niet zo moeilijk. Van alle samenwonende stellen heeft maar liefst 85 procent een gezamenlijke rekening. Bijna twee derde van de stellen heeft (ook) een eigen rekening. 

Lees meer over
Editie NL Link in bio