Leidt tot misstanden

Adviesraad waarschuwt: detachering arbeidsmigrant moet aan banden

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPAdviesraad waarschuwt: detachering arbeidsmigrant moet aan banden
RTL

Dewi komt uit Bangladesh, maar werkt via een Pools uitzendbureau in Nederland waar ze in een fabriek, tegen uitgeklede voorwaarden, ananasstukjes inpakt. En ze is niet alleen, waarschuwt de Adviesraad Migratie. Werkgevers hebben een nieuw verdienmodel ontdekt in de detachering van niet-Europese arbeiders en dat moet aan banden worden gelegd.

De Europese detacheringsrichtlijn maakt het mogelijk dat Dewi als werknemer van een Pools uitzendbureau gedetacheerd wordt om in Nederland te werken. Daarmee zijn kort gezegd Poolse sociale voorzieningen op haar van toepassing en die zijn slechter dan de Nederlandse.

Zo krijgt de Nederlandse fabriek die Dewi inleent via Polen een lager tarief in rekening gebracht dan als ze via een Nederlands uitzendbureau zou worden ingeleend. Dat komt omdat premies voor belasting en sociale zekerheid worden afgedragen in Polen en niet in Nederland. 

In Polen zijn afdrachten lager

En in Polen zijn de afdrachten lager. Vooral binnen sectoren zoals de bouw, productiewerk, transport, landbouw en de vleesverwerkende industrie komt deze vorm van detachering voor, constateert de Adviesraad Migratie. "Werkgevers en uitzendbureaus in deze sectoren gebruiken via detacheringsconstructies arbeidsmigranten van binnen en buiten de EU als een manier om te besparen op arbeid", aldus de raad.

Dewi is daarvan het slachtoffer. Ze werd in Dhaka benaderd door iemand over werken in Nederland. 'Een nette vrouw in mantelpak', die haar een salaris in het vooruitzicht stelde dat vier keer zo hoog lag dan in Bangladesh. 

Arbeidsmigranten nog steeds opgehokt: 4 vierkante meter voor 800 euro per week
Lees ook

Arbeidsmigranten nog steeds opgehokt: 4 vierkante meter voor 800 euro per week

Maar het geld dat ze nu op haar rekening krijgt, is drie keer minder dan toegezegd en er worden ook nog kosten in rekening gebracht voor het vervoer en verblijf. Dat is in een huis waar ze een kamer deelt met twee andere vrouwen en waar ook nog acht mannen wonen.

De verzekering voor ziekte die haar is beloofd? Ze heeft een foto van een contract, maar maakt zich grote zorgen: want als je langer dan een week ziek bent, weet ze, ben je je baan kwijt. En als je je baan kwijt bent, sta je de volgende dag op straat.

Aantallen groeien gestaag

Dat is althans wat Dewi bij haar huisgenoten heeft gezien. De positie van arbeidsmigranten die via detachering in Nederland werken, is kwetsbaar, stelt de Adviesraad Migratie.

Hun aantal groeit gestaag. In 2022 waren het 90.000, 22.500 van hen kwamen uit landen van buiten de EU. "Er zijn bedrijven in Polen en Litouwen die geld verdienen aan het doorsturen van arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie naar Nederland", stelt de Adviesraad, die het demissionaire kabinet oproept om maatregelen te nemen.

Vleesindustrie kent veel misstanden

Een van die maatregelen zou een verbod moeten zijn op detachering in sectoren waarin veel misstanden voorkomen. De Adviesraad Migratie noemt daarbij als voorbeeld de vleesverwerkende industrie.

Werkgevers die gedetacheerde arbeidsmigranten benadelen, zouden daarnaast harder aangepakt moeten worden en in Europees verband zouden afspraken moeten worden gemaakt om te voorkomen dat buitenlandse werknemers het slachtoffer worden van het verdienmodel voor werkgevers en uitzendbureaus.

Z zoekt uit hoe sommige uitzendbureaus wel vijf keer verdienen aan één arbeidsmigrant.